Vlaganje kumaric
Sestavine
- mlade kumarice (kolikor jih imamo)
- 1 l kisa za vlaganje
- 2,5 l voda
- 1,5 jušne žlice soli
- 3 jušne žlice sladkorja
- poper v zrnu
- 3 lovorove liste
- začimbe za vlaganje kumaric
Priprava
Kumarice operemo in si pri tem pomagamo z mehko ščetko. Damo jih na cedilo in pustimo, da se osušijo. Naložimo jih v kozarce, ne pretesno in če so manjši (na primer do pol litra) dodamo četrt čajne žličke začimb za vlaganje, v večje kozarce (1 l) pa pol čajne žličke. Kis, vodo, sol, sladkor, poper in lovorove liste zavremo. Z zajemalko vlivamo vreli kis v kozarce. Vsakega sproti zapremo, obrnemo na glavo in tako preverimo, če smo ga res dobro zaprli in zavijemo v odejo, da se hladi približno dva dni. Če nismo prepričani v svoje sterilno delo, kozarce naložimo v pečico in jih pasteriziramo 20 minut pri 70 ºC. Potem pa v odejo, za dva dni, nato pa na hladno in v temo. Če pa želit hrustljave kumarice sredi zime, je bolje, da jih na pasterizirate, tudi če so nekoliko debeljše in večje.