• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Zelenjavno mesne jedi
  • Svinjski file s krompirjem in stročjim fižolom

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
08. 08. 2024

Svinjski file s krompirjem in stročjim fižolom

ds
Svinjski file s krompirjem in stročjim fižolom (na fotografiji sestavine za 2 osebi- ds)
Sestavine za 4 osebe
  • cel kos svinjskega fileja
  • 60 ml omake hoisin (ali doma pripravljene mešanice začimb)
  • 500 g stročjega fižola
  • 1500 g mladega krompirja
  • 3 žlice oljčnega olja
  • sol, sveže mleti poper, malo zmehčanega masla
  • 2 žlici drobnjaka, 1 strok česna

Postopek
Svinjski file prerežemo na dva enako dolga dela in ju malo solimo (ne preveč, ker je omaka že slana) ter premažemo z omako hoisin. Lahko pa hoisin omako nadomestimo s strtim česnom, mleto rdečo papriko, žlico sojine omake in mletim poprom. Oba kosa povaljamo v pripravljeni mešanici in se lotimo priprave fižola in krompirja. Prižgemo pečico, saj file pečemo na srednji višini pečice, na 230 °C. Večji ploščati pekač premažemo z oljem, najlaže kar s čopičem.
V veliki skledi zmešamo očiščeni in oprani stročji fižol. Dodamo 1 žlico oljčnega olja, solimo (četrtino čajne žličke) in dodamo še sveže mleti poper. Na sredino pekača razporedimo stročji fižol.
V isti skledi, v kateri smo pripravili fižol, premešamo mladi krompir, ki smo ga prej prerezali na pol. Dodamo 1 žlico oljčnega olja, sol in tudi malo sveže mletega popra. Krompir razpredimo po obeh straneh stročjega fižola s prerezano stranjo navzdol.
Na stročji fižol položimo oba fileja, pokrijemo z alufolijo in pečemo od 20 do 25 minut oziroma dokler najdebelejši del filejev ne doseže 140 °C na termometru za meso. Po tem folijo odstranimo in pečemo še 30 do 35 minut. Medtem ko se fileji pečejo, zmešamo zmehčano maslo, nasekljan drobnjak, česen, sol in sveže mleti poper. Ko je vse skupaj pečeno, jed vzamemo iz pečice in pustimo stati od 10 do 15 minut, da se okusi povežejo in se pečenje umiri. Meso premažemo z masleno mešanico in ga narežemo na rezine. Preostanek maslene mešanice pa prelijemo po krompirju in fižolu. Ponudimo k solati.

Prejšnja novica
Sladice
02. 08. 2024

Jabolčna pita – klasična

Naslednja novica
Brezmesne slane jedi
20. 12. 2024

Kroglice iz sira, testenin in čipsa

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke