Svinjski file s krompirjem in stročjim fižolom
Sestavine za 4 osebe
- cel kos svinjskega fileja
- 60 ml omake hoisin (ali doma pripravljene mešanice začimb)
- 500 g stročjega fižola
- 1500 g mladega krompirja
- 3 žlice oljčnega olja
- sol, sveže mleti poper, malo zmehčanega masla
- 2 žlici drobnjaka, 1 strok česna
Postopek
Svinjski file prerežemo na dva enako dolga dela in ju malo solimo (ne preveč, ker je omaka že slana) ter premažemo z omako hoisin. Lahko pa hoisin omako nadomestimo s strtim česnom, mleto rdečo papriko, žlico sojine omake in mletim poprom. Oba kosa povaljamo v pripravljeni mešanici in se lotimo priprave fižola in krompirja. Prižgemo pečico, saj file pečemo na srednji višini pečice, na 230 °C. Večji ploščati pekač premažemo z oljem, najlaže kar s čopičem.
V veliki skledi zmešamo očiščeni in oprani stročji fižol. Dodamo 1 žlico oljčnega olja, solimo (četrtino čajne žličke) in dodamo še sveže mleti poper. Na sredino pekača razporedimo stročji fižol.
V isti skledi, v kateri smo pripravili fižol, premešamo mladi krompir, ki smo ga prej prerezali na pol. Dodamo 1 žlico oljčnega olja, sol in tudi malo sveže mletega popra. Krompir razpredimo po obeh straneh stročjega fižola s prerezano stranjo navzdol.
Na stročji fižol položimo oba fileja, pokrijemo z alufolijo in pečemo od 20 do 25 minut oziroma dokler najdebelejši del filejev ne doseže 140 °C na termometru za meso. Po tem folijo odstranimo in pečemo še 30 do 35 minut. Medtem ko se fileji pečejo, zmešamo zmehčano maslo, nasekljan drobnjak, česen, sol in sveže mleti poper. Ko je vse skupaj pečeno, jed vzamemo iz pečice in pustimo stati od 10 do 15 minut, da se okusi povežejo in se pečenje umiri. Meso premažemo z masleno mešanico in ga narežemo na rezine. Preostanek maslene mešanice pa prelijemo po krompirju in fižolu. Ponudimo k solati.