• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Pustni krofi -enostaven recept

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
10. 02. 2025

Pustni krofi -enostaven recept

ds
Foto: Darinka Sebenik

Sestavine

  • 1 kg moke (pol ostre, pol mehke)
  • 10 rumenjakov
  • 1,6 dl olja
  • 8 dag sladkorja
  • 4 dag kvasa
  • 0,5 l mleka
  • limonina lupina
  • dva ščepa soli
  • malo ruma
  • olje za cvrtje
  • marelična marmelada
  • sladkor za posip

Priprava

V posodo presejemo ostro in mehko moko. V sredini naredimo jamico, vanjo pa nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja in zalijemo z nekaj mlačnega mleka. To premešamo in pustimo vzhajati približno deset minut oziroma toliko časa, da se dvigne za polovico. Medtem v drugi posodi dobro premešamo sladkor in rumenjake, dodamo naribano limonino lupino, mlačno mleko in dve žlici ruma, olje ter vlijemo na vzhajan kvas. Ko to premešamo z malo moke, dodamo še sol in hitro zgnetemo mehko, voljno testo (bolj mehko kot za potico).

Nato ga damo v posodo, da vzhaja, in ko naraste na dvojno količino, ga najprej pretresemo in nato stresemo na pomokano delovno površino. Testa ne valjamo, ampak kar takoj začnemo rezati 70 do 80 g težke kose testa in jih in oblikovati v kroglice.

Lahko pa testa ne damo vzhajati posebej, če nimamo dovolj časa (krofi bodo kljub temu odlični, le nekoliko manj rahli bodo), in ga takoj razrežemo na kose ter oblikujemo kroglice, ki jih pustimo vzhajati 30 minut na eni in 20 minut na drugi strani.

Olje segrejemo na približno 175 °C do največ 180 °C, vendar ne sme biti prevroče! Krofe polagamo v olje z vzhajano stranjo navzdol in takoj pokrijemo. Ko se naredi »krancel« in je spodnja stran zlato rumena, posodo odkrijemo ter jih obrnemo in popečemo na drugi strani. Pri tej teži kroglic jih običajno pečemo 3 minute na eni in 3 minute na drugi strani.
Če imamo fritezo, jih cvremo še bolj enostavno. Ko so zlato rumeno zapečeni tudi na drugi strani, jih s penovko previdno poberemo iz olja in odcedimo na vpojnem papirju ter napolnimo z marelično marmelado (če je pregosta, vanjo dolijemo malo vode in jo razgrejemo na zmernem ognju). Ko so krofi že precej ohlajeni, jih potresemo s sladkornim posipom.

Testo lahko delamo tudi v kuhinjskem robotu in uporabimo nogo za testo. V mešalno posodo damo presejano moko. Kvas zdrobimo, dodamo žličko sladkorja, nekja žlic mleka, razmešamo in vlijemo v jamico v moko. Ko dovolj naraste, vlijemo pripravljeno zmes za testo, vklopimo robota in mešamo najprej 2 minuti na 1 hitrosti. Ustavimo, premešamo s kuhalnico, da vmešamo še več moke in nato mešamo 5 minut na 3 hitrosti. Spet ustavimo robota, postrgamo moko po robovih in pustimo, da gnete še 2 do 3 minute. Ko ni več moke v posodi, ga stresemo na delovni pult, ki smo ga prej pomokali. Pripravimo tudi peki papir (ali prt za valjanje) in ga posujemo z moko, saj nanj odlagamo krofe, da bodo vzhajali.

Z rezalko režemo testo in ga sproti tehtamo. Primerna teža je med 70 in 80 g. Oblikujemo kroglico in jo damo na peki papir ali delovno površino, ki naj ne bo prehladna. Ko zrežemo vse krofe, jih pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati eno uro. Potem so primerni za peko. Pečemo tako, kot je opisano zgoraj v receptu.

Prejšnja novica
Brezmesne slane jedi
04. 02. 2025

Ajdova kaša z zelenjavo

Naslednja novica
Brezmesne slane jedi
20. 02. 2025

Kitajsko zelje in korenček v juhi

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke