Merske enote v ameriških kuharskih receptih
Zagotovo ste že kdaj brskali po spletu in naleteli na ameriške merske enote v receptih. Vedno sem se spraševala, kako velika mora biti skodelica ali žica in kako je če imamo suhe sestavine ali pa mokre. Da vam bo lažje preračunati recepte, sem zbrala nekaj merskih enot, če boste tehtali. Ne spreglejte pa tudi, da je zdaj v specializiranih trgovina mogoče dobiti merilne skodelice, običajno so spete v komplet.
1 tsp (teaspoon) = 1 čajna žlička kar je približno 5 gr
1 tbsp (tablespoon) = 1 jedilna žlica kar je približno 15 gr
1 cup = 1 skodelica
1 oz (ounce) = unča kar je približno 28,5 gr
Tekoče sestavine (olje, voda, mleko…)
1 tsp (čajna žlička) = 6 ml
1 tbsp (jedilna žlica) = 15 ml
1/8 cup (skodelica) = 30 ml
1/4 cup (skodelica) = 60 ml
1/2 cup (skodelica) = 120 ml
1 cup (skodelica) = 240 ml
Suhe sestavine (moka, sladkor, rozine…)
1 tsp (čajna žlička) = 5 g
1 tbsp (jedilna žlica) = 15 g
1oz (unča) = 28 g
1 cup (skodelica) moke = 150 g
1 cup (skodelica) kristalnega sladkorja = 225 g
1 cup (skodelica) sladkorja v prahu = 115 g
1 cup (skodelica) rjavega sladkorja = 175 g
1 cup (skodelica) rozin oz. sultanin = 200 g
Maslo
1/8 cup (skodelica) = 30 g
1/4 cup (skodelica) = 55 g
1/3 cup (skodelica) = 75 g
1/2 cup (skodelica) = 115 g
2/3 cup (skodelica) = 150 g
3/4 cup (skodelica) = 170 g
1 cup (skodelica) = 225 g