• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Brezmesne slane jedi
  • Merske enote v ameriških kuharskih receptih

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
01. 06. 2022

Merske enote v ameriških kuharskih receptih

Merilne skodelice z napisanimi enotami (Foto DS)

Zagotovo ste že kdaj brskali po spletu in naleteli na ameriške merske enote v receptih. Vedno sem se spraševala, kako velika mora biti skodelica ali žica in kako je če imamo suhe sestavine ali pa mokre. Da vam bo lažje preračunati recepte, sem zbrala nekaj merskih enot, če boste tehtali. Ne spreglejte pa tudi, da je zdaj v specializiranih trgovina mogoče dobiti merilne skodelice, običajno so spete v komplet.

1 tsp (teaspoon) = 1 čajna žlička kar je približno 5 gr
1 tbsp (tablespoon) = 1 jedilna žlica kar je približno 15 gr
1 cup = 1 skodelica
1 oz (ounce) = unča kar je približno 28,5 gr

Tekoče sestavine (olje, voda, mleko…)
1 tsp (čajna žlička)  = 6 ml
1 tbsp (jedilna žlica) = 15 ml
1/8 cup (skodelica) = 30 ml
1/4 cup (skodelica) = 60 ml
1/2 cup (skodelica) = 120 ml
1 cup (skodelica) = 240 ml

Suhe sestavine (moka, sladkor, rozine…)
1 tsp (čajna žlička) = 5 g
1 tbsp (jedilna žlica) = 15 g
1oz (unča) = 28 g
1 cup (skodelica) moke = 150 g
1 cup (skodelica) kristalnega sladkorja = 225 g
1 cup (skodelica) sladkorja v prahu = 115 g
1 cup (skodelica) rjavega sladkorja = 175 g
1 cup (skodelica) rozin oz. sultanin = 200 g

Maslo
1/8 cup (skodelica) = 30 g
1/4 cup (skodelica) = 55 g
1/3 cup (skodelica) = 75 g
1/2 cup (skodelica) = 115 g
2/3 cup (skodelica) = 150 g
3/4 cup (skodelica) = 170 g
1 cup (skodelica) = 225 g

Prejšnja novica
Recepti
26. 05. 2022

Čokoladna torta z rdečim ribezom

Naslednja novica
Recepti
23. 06. 2022

Sočna pita iz borovnic

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke