• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Sladice
  • Krhki flancati

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Za pusta ne smejo manjkati krhki flancati. (Foto ds)
Sestavine
  • 330 g moke
  • 0,5 čajne žličke pecilnega praška
  • 55 g masla
  • 6 žlic (90 ml) belega vina
  • 2 žlici ruma, lahko svetlega
  • 1 žlica kristalnega sladkorja
  • 1 čajna žličja viniljinega ekstrakta
  • 1 veliko jajce
  • rastlinsko olje za cvrtje
  • mleti sladkor za posip

Postopek
V skledo presejemo moko in pecilni prašek ter ju dobro premešamo. V drugi skledi gladko razmešamo maslo, ki smo ga prej stopili in ohladili, vino, rum, sladkor, vaniljin ekstrakt in jajce. To maso postopno vlivamo v moko in mešamo z vilicami. Ko vmešamo vso tekočino, z rokami gnetemo testo toliko časa, da postane mehko in gladko. Testo bo vlažno in lepljivo, vendar ne primešajte več moke, če želite res krhke flancate. Dodatek moke bo namreč kriv za bolj trde flancate. Zgneteno testo damo v skledo, pokrijemo s folijo ali vlažno krpo in pustimo počivati v hladilniku vsaj pol ure. Testo nato razvaljamo – lahko z valjarjem, dosti bolje in lažje pa bo s strojčkom za valjanje testenin. Razdelimo ga na več kosov in ga postopno tanjšamo na strojčku. Ko dobimo približno 2 mm debelo testo, ga z valovitim rezalnikom razrežemo na 6 cm dolge kose, nato pa na 2 cm široke trakove. Po sredini jih prerežemo, nato vstanimo en konec traku v režo, potegnemo skozi in poravnamo.
V široki posodi za cvrtje naj bo vsaj 4 cm olja. Ko doseže olje dovolj visoko temperaturo (190 °C oz. ko postavimo kuhalnico na dno posode in se začnejo dvigati mehurčki), začnemo dodajati flancate v vroče olje, najlaže z jekleno lopatko z režami. Še prej znižamo temperaturo. Vedno dodamo nekaj kosov in jih zelo hitro obrnemo, saj so flancati ocvrti v dobri minuti ali minuti in pol. S penovko jih poberemo na serveto, kjer se odcedijo. Hladne potresemo z mletim sladkorjem. Iz te količine dobimo približno 40 kosov.

Prejšnja novica
Recepti
10. 02. 2025

Pustni krofi -enostaven recept

Naslednja novica
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

ds
Brezmesne slane jedi
20. 02. 2025

Kitajsko zelje in korenček v juhi

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke