• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Jagodna šarlota

Deli

Natisni

Tatjana Fugger
22. 04. 2022

Jagodna šarlota

Jagodna šarlota Foto Sebastjan Jarc
Sestavine za testo
  • 3 jajca
  • ščep soli
  • 100 g sladkorja
  • 80 g moke
  • 1 žlička pecilnega praška
  • 1 paket vanilijevega pudinga ali 40 g škroba
Sestavine za nadev
  • 500 do 600 g svežih jagod
  • 80 g želatine v lističih
  • 600 g navadnega jogurta
  • 5 do 6 žlic sladkorja
  • 1 zavitek burbonskega vanilijinega sladkorja
  • sok 1 limone
  • 400 ml smetane

Priprava biskvita

Moko in vanilijin puding (ali škrob) zmešamo skupaj. Nato cela jajca in sladkor zmešamo s soljo, dodamo sladkor in vse stepamo, da naraste in postane trdna masa (ne sme kapljati od metlic mešalnika). Rahlo umešamo moko s pudingom in razmažemo po pekipapirju. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 200 ºC, od 10 do 15 minut. Potem biskvit vzamemo iz pečice, ga odlepimo od papirja, takoj namažemo z marmelado in zvijemo v rulado (pomagamo si s serveto in pekipapirjem). Ko je rulada hladna, jo narežemo na centimeter debele rezine.

Priprava nadeva

Jagode očistimo, operemo in polovico narežemo na drobne kocke. Želatino (pripravimo jo po navodilih) namočimo v hladno vodo in pustimo, da se stopi. Predevamo jo v drugo posodo in nato nad paro zmešamo v gladko maso. Drugo polovico jagod zmiksamo v gladko maso in dodamo jogurt, sladkor ter vaniljin sladkor, nato pa dodamo želatino in vse skupaj zmešamo ter prilijemo limonin sok. Nadev damo v hladilnik za dobre pol ure, da se začne rahlo strjevati.

Končna izdelava

V solatno skledo lepe gladke oblike položimo PVC-folijo ter jo do vrha obložimo z narezanimi kosi rulade. Nato vlijemo jogurtovo maso v sredino, primešamo koščke jagod in na koncu pokrijemo celotno površino z narezanimi kosi rulade ter damo v hladilnik prek noči, da se masa dobro strdi. Naslednji dan jo zvrnemo iz sklede, potrosimo povrh z malo sladkorja v prahu, okrasimo z listi melise ali mete in ponudimo.

Prejšnja novica
Zelenjavno mesne jedi
04. 04. 2022

Piščančji file z zeleno solato

Naslednja novica
Recepti
26. 05. 2022

Čokoladna torta z rdečim ribezom

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke