Jagodna šarlota
Sestavine za testo
- 3 jajca
- ščep soli
- 100 g sladkorja
- 80 g moke
- 1 žlička pecilnega praška
- 1 paket vanilijevega pudinga ali 40 g škroba
Sestavine za nadev
- 500 do 600 g svežih jagod
- 80 g želatine v lističih
- 600 g navadnega jogurta
- 5 do 6 žlic sladkorja
- 1 zavitek burbonskega vanilijinega sladkorja
- sok 1 limone
- 400 ml smetane
Priprava biskvita
Moko in vanilijin puding (ali škrob) zmešamo skupaj. Nato cela jajca in sladkor zmešamo s soljo, dodamo sladkor in vse stepamo, da naraste in postane trdna masa (ne sme kapljati od metlic mešalnika). Rahlo umešamo moko s pudingom in razmažemo po pekipapirju. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 200 ºC, od 10 do 15 minut. Potem biskvit vzamemo iz pečice, ga odlepimo od papirja, takoj namažemo z marmelado in zvijemo v rulado (pomagamo si s serveto in pekipapirjem). Ko je rulada hladna, jo narežemo na centimeter debele rezine.
Priprava nadeva
Jagode očistimo, operemo in polovico narežemo na drobne kocke. Želatino (pripravimo jo po navodilih) namočimo v hladno vodo in pustimo, da se stopi. Predevamo jo v drugo posodo in nato nad paro zmešamo v gladko maso. Drugo polovico jagod zmiksamo v gladko maso in dodamo jogurt, sladkor ter vaniljin sladkor, nato pa dodamo želatino in vse skupaj zmešamo ter prilijemo limonin sok. Nadev damo v hladilnik za dobre pol ure, da se začne rahlo strjevati.
Končna izdelava
V solatno skledo lepe gladke oblike položimo PVC-folijo ter jo do vrha obložimo z narezanimi kosi rulade. Nato vlijemo jogurtovo maso v sredino, primešamo koščke jagod in na koncu pokrijemo celotno površino z narezanimi kosi rulade ter damo v hladilnik prek noči, da se masa dobro strdi. Naslednji dan jo zvrnemo iz sklede, potrosimo povrh z malo sladkorja v prahu, okrasimo z listi melise ali mete in ponudimo.