• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Sladice
  • Jabolčna pita – klasična

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
02. 08. 2024

Jabolčna pita – klasična

DS
Jabolčna pita je sladica, ki nikoli ne razočara. (Foto D. Sebenik)
Sestavine
  • 350 g moke
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 200 g masla
  • ščep soli, 2 žlici zelo hladne vode
Sestavine za nadev
  • 500 g jabolk
  • 2 žlici kristalnega sladkorja
  • cimet, vaniljin sladkor

Postopek za testo
Presejani moki dodamo ščep soli, sladkor v prahu, premešamo in dodamo hladno, na kocke narezano maslo. Zamesimo testo, najbolj enostavno to naredimo z robotom (loptka s črko K), da dobimo drobne kosmiče. Takrat dodamo najprej eno žlico vode, drugo šele, če ne dobimo takoj kepe. Nato testo razdelimo na dva dela (tisti, ki bo v pekaču je nekoliko večji, za mrežo pa malo manjši) in ju zavijemo v PVC folijo ter damo v hladilnik za eno uro, da se maslo spet strdi. Če dalamo testo na roke, je priporočljivo imeti rezalnik masla (strgalo, mešalec za testo), saj je pomembno, da masla ne pregrejemo preveč.
Postopek za nadev
Medtem, ko se testo hladi pripravimo jabolka. Najprej jih olupimo, nato pa narežemo ploščke, lahko kar na roke. Narezana jabolka posujemo z dvema žlicama kristalnega sladkorja, 1 vrečko vaniljinega sladkorja in malo premešamo. Posujemo še malo mletega cimeta, vendar z njim ne pretiravajmo.
Sestavljanje pite
Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na listu peki papirja ali PVC folji, tako da prek njega pogrnemo drugi list folije. Ko je dovolj razvaljano, ga naložimo v pekač, ki smo ga prej dobro premazali z maslom. Po dnu prebodemo z vilico in naložimo nadev. Zdaj razvaljamo drugi del testa in ga razrežemo na trakove, da bomo prepletli mrežo prek nadeva. Ko je končano, damo pito v pečico na 185 °C za 40 do 45 minut, na srednji višini.

Prejšnja novica
Brezmesne slane jedi
23. 07. 2024

Bučkini polpeti

Naslednja novica
Brezmesne slane jedi
08. 08. 2024

Poletni sendvič

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke