Jabolčna pita – klasična
Sestavine
- 350 g moke
- 120 g sladkorja v prahu
- 200 g masla
- ščep soli, 2 žlici zelo hladne vode
Sestavine za nadev
- 500 g jabolk
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- cimet, vaniljin sladkor
Postopek za testo
Presejani moki dodamo ščep soli, sladkor v prahu, premešamo in dodamo hladno, na kocke narezano maslo. Zamesimo testo, najbolj enostavno to naredimo z robotom (loptka s črko K), da dobimo drobne kosmiče. Takrat dodamo najprej eno žlico vode, drugo šele, če ne dobimo takoj kepe. Nato testo razdelimo na dva dela (tisti, ki bo v pekaču je nekoliko večji, za mrežo pa malo manjši) in ju zavijemo v PVC folijo ter damo v hladilnik za eno uro, da se maslo spet strdi. Če dalamo testo na roke, je priporočljivo imeti rezalnik masla (strgalo, mešalec za testo), saj je pomembno, da masla ne pregrejemo preveč.
Postopek za nadev
Medtem, ko se testo hladi pripravimo jabolka. Najprej jih olupimo, nato pa narežemo ploščke, lahko kar na roke. Narezana jabolka posujemo z dvema žlicama kristalnega sladkorja, 1 vrečko vaniljinega sladkorja in malo premešamo. Posujemo še malo mletega cimeta, vendar z njim ne pretiravajmo.
Sestavljanje pite
Testo vzamemo iz hladilnika in ga razvaljamo na listu peki papirja ali PVC folji, tako da prek njega pogrnemo drugi list folije. Ko je dovolj razvaljano, ga naložimo v pekač, ki smo ga prej dobro premazali z maslom. Po dnu prebodemo z vilico in naložimo nadev. Zdaj razvaljamo drugi del testa in ga razrežemo na trakove, da bomo prepletli mrežo prek nadeva. Ko je končano, damo pito v pečico na 185 °C za 40 do 45 minut, na srednji višini.