Goveja počasi pečena plečka
Sestavine
- večji kog goveje plečke
- 2 dl goveje juhe
- 2 žlici jabolčnega kisa
- 4 stroki česna
- 1 kos čilija
- 2 žlici goste paradižnikove mezge
- 3 čajne žličke kumine
- 1 žlička mlete rdeče sladke paprike
- 1 žlička origana
- 1 žlička soli, rezino limete
- 2 rdeči čebuli
Postopek
Preden začnemo peči meso v posodi zmešamo govejo juho, jabolčni kis, drobno nasekljan česen, drobno narezan strok suhega čilija (skupaj s semeni), paradižnikovo mezgo, mleto papriko, origano, kumino in sol ter čebulo, ki jo olupimo in razrežemo na četrtine. Vse skupaj zlijemo v pekač, ki smo ga namastili in vanj že prej položili surov kos goveje plečke. Pekač pokrijemo s steklenim pokrovom, če ga nimamo, pa z alufolijo, in damo v pečico, ki smo jo prej ogreli na 150ºC. Po dveh urah pekač odkrijemo, meso obrnemo in pokrijemo nazaj ter pečemo še tri ure. Občasno preverimo, ali je dovolj soka, da se nam meso ne prime na dno pekača ali zažge. Ko je pečeno, je temno in tako mehko, da ga lahko raztrgamo z vilicami. Naložimo ga na krožnik, posujemo z na lističe narezano rdečo čebulo in dodamo rezino limete ter zraven postrežemo še skledo sezonske solate.
Tako pripravljeno meso lahko shranimo v nepredušno zaprti posodi v hladilniku za teden dni in ga pripravljamo za vmesne hladne obroke. Lahko pa pečeno in raztrgano meso razdelimo na porcije in shranimo v zamrzovalnik za največ pol leta.