Čokoladna torta z rdečim ribezom
Sestavine za biskvit (premer 26 cm):
- 225 g masla
- 2,4 dl kuhane (močne) črne kave
- 1 žlica tekoče vanilje
- 100 g kakavovega prahu
- 180 ml kisle smetane
- 2 jajci
- 200 g sladkorja
- 300 g moke
- 1,5 žličke sode bikarbone, malo soli
Sestavine za kremo:
- 300 g rdečega ribeza (osmukanega, opranega in osušenega)
- 50 g sladkorja
- 1 žlička pomarančnega soka
- 6 rumenjakov
- 100 g rjavega sladkorja
- 700 g kisle smetane
- 4 žlice mrzle vode
- 10 g želatine v prahu
Sestavine za ganaš:
- 200 g jedilne čokolade (več kot 40 % kakava)
- 250 g sladke smetane
- 2 žlici masla
Za dekoracijo:
- sveži rdeči ribez na peclju
- 1 beljak
- 100 g sladkorja
- 200 g čokoladnih ploščic
Priprava biskvita
Model po dnu in stranicah temeljito premažemo z maslom ter potresemo z moko.
Maslo damo v večjo posodo in ga stopimo, vendar pri nizki temperaturi. Dodamo kakav v prahu, kuhano kavo brez usedline in vaniljev ekstrakt. To stepamo, da se vse skupaj poveže, nato pa pustimo na ognju, kjer naj rahlo vre 1 minuto. Odstranimo z ognja in pustimo, da se nekoliko ohladi, vsaj 5 minut. Medtem pa v drugi posodi stepemo 2 jajci in kislo smetano. V večji posodi zmešamo moko, sladkor, sodo bikarbono in sol.
Čokoladno zmes dodamo jajčni zmesi s kislo smetano in stepamo. To počnemo postopno, na začetku le eno žlico in stepamo, nato drugo in tretjo žlico … in nato lahko dodamo vso zmes. Stepamo toliko časa, da postane zmes gladka. V mešanico moke naredimo jamico in vanjo zlijemo čokoladno zmes in vmešavamo, dokler se ne združi in ni grudic. Pomembno je, da ne mešamo predolgo. Tako pripravljeno maso vlijemo v pekač in damo takoj v pečico, ki mora biti ogreta na 175 °C, in pečemo od 35 do 45 minut. Kljub temu, da smo pozorni na čas, z zobotrebcem ali drugo pripravo preverimo, ali je testo res pečeno in to, tako, da ga prebodemo do dna pekača. Vzamemo ga iz pečice, model pa odpremo šele, ko je biskvit popolnoma ohlajen. Nato z nožem (najbolje z nazobčanim nožem za kruh) obrežemo vrh, da bo torta ravna, in biskvit prerežemo na polovico, da dobimo dve plasti.
Priprava nadeva z ribezom
Jagode ribeza osmukamo s pecljev, potresemo jih s 50 g sladkorja (nemletega) in jih v široki ponvi segrevamo pri nizki temperaturi od 5 do 10 minut (toliko, da kožica na jagodah malo popusti, jagode pa ne smejo začeti spuščati soka). Ribez odstavimo, da se hladi.
Pripravimo vodno kopel, vodo zavremo, nato pa temperaturo znižamo in nad posodo v stekleni posodi segrevamo 8 rumenjakov in 100 g sladkorja: kremo stepamo, da postane bolj gosta (od 7 do 8 minut), nato jo odstavimo in jo pustimo, da se hladi 5 minut.
V večji posodi odmerimo 700 g kisle smetane in ji odvzamemo 3 velike žlice smetane, ki jih počasi vmešamo v jajčno kremo, da se bo ta hitreje ohladila. V manjšem lončku po navodilih na vrečki pripravimo želatino, počasi jo vmešamo v jajčno kremo in premešamo, da se krema poveže. Smetano razmešamo, da je gladka, vanjo vmešamo jajčno kremo z želatino, nato primešamo še jagode rdečega ribeza in sok, ki se je nabral v posodi. Vse skupaj za 25 minut damo v zamrzovalnik, da nadev malo otrdi, ne sme pa popolnoma zamrzniti, tako da ga še lahko mažemo na biskvit.
Izdelava torte
Vzamemo pekač in vanj položimo spodnjo plast biskvita, nanj nanesemo kremo in jo enakomerno razmažemo. Na to položimo drugo plast in jo nežno pritisnemo na kremo, tako da krema pride v stik s stranskim obročem. Nato torto pokrijemo s PVC-folijo in jo za 24 ur damo v hladilniki. Šele potem je torta pripravljena za preliv z ganašem in okraševanje.
Priprava ganaša
Čokolado razlomimo in stopimo, najbolj preprosto to naredimo v mikrovalovni pečici (200 g v 1,5 minute). Ko je večina koščkov že stopljena, ni pa stopljena čokolada v celoti, prenehamo greti. Razmešamo z vilicami. Segrejemo tudi smetano, jo vlijemo v stopljeno toplo čokolado in pustimo stati 3 minute, nato pa vse skupaj nežno premešamo in pazimo, da pri tem ne delamo mehurčkov. Tej mešanici dodamo še maslo in malo počakamo, da se ohladi. Torte še ne vzamemo iz modela: v sredino zlijemo ganaš, da se razlije na vse strani, do roba, šele nato odstranimo stranski obroč in z lopatico premažemo stranski rob s preostankom ganaša. Nanj nanesemo čokoladne ploščice. Vrhnjega dela se ne dotikamo, da ne pokvarimo leska čokolade.
Še finale
Očistimo in operemo pest rdečega ribeza s peclji vred in ribez osušimo. V manjšo stekleno posodo damo beljak in ga stepamo nad paro, nato pa vanj pomočimo ribez na peclju, povaljamo ga v sladkorju in odložimo na pekipapir, da se posuši. Naredimo manjši kup, in ko se strdi, ga damo na sredino torte. Dobimo videz zamrznjene torte, kar samo po sebi pove, da mora biti torta postrežena hladna.