• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Sladice
  • Češnjev zavitek iz skutnega testa

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
04. 06. 2024

Češnjev zavitek iz skutnega testa

ds
Skutino testo je zelo zanimivo za predvsem za vrste sadja kot so češnje, borovnice in jagode, ki so zelo sočne. (Foto DS)
Sestavine za testo
  • 250 g mehke moke
  • 250 g margarine
  • 250 g pasirane skute
  • ščep soli
Sestavine za nadev
  • 500 g izkoščičenih češenj
  • 2 žlici sladkorja
  • 80 masla, drobtine, cimet in sladkor v prahu za posip

Postopek za testo
Margarino odvijemo in jo narežemo na kocke, kar na papirju, ki ga ne zavržemo, saj lahko vanj zavijemo testo započivanje. Presejmo moko na delovni pult, dodamo pasirano skuto, na kocke narezano margarino, ščep soli in hitro vse zmešamo v testo. Oblikujemo ga v valj in zavijemo v papir od margarine ali pa v PVC folijo in damo v hladilnik za eno uro.
Postopek za nadev
Če imamo sveže češnje, jih izkoščičimo, stresemo v ponev, posujemo s sladkorjem, nato pa pokrijemo in dušimo deset minut, na manjšem ognju, da se omehčajo. Odstavimo z ognja, poslujemo z drobtinami prepraženimi na maslu, dodamo cimet in temeljito premešamo ter pustimo da se ohladi.
Priprava zavitka
Testo vzamemo iz hladilnika in razvaljamo na delovnem pultu, ki smo ga prej pomokali ali pa kar na PVC foliji, da dobimo kvadrat, daljši kot je pekač, saj testo ob stranicah zavijemo. Po sredini naložimo nadev iz češenj, nato pa najprej zavihamo teto na koncih, nato pa še ob straneh in zvrnemo na peki papir, ki smo ga položili v standardni pekač. Na fotografiji sta dva zavitka, v tem primeru količine povečate za dvakrat, testo pa odtehtate, da bo enako.
Pečico ogrejemo na 200 °C, nato pa znižamo temperaturo na 180°C in ga pečemo 40 do 45 minut, da je testo zlatorjavo zapečeno. Zavitek ohladimo in tik preden ponudimo posujemo s sladkorjem v prahu.

Prejšnja novica
Mesne jedi
03. 04. 2024

Piščančja bedra s krompirjem

Naslednja novica
Brezmesne slane jedi
23. 07. 2024

Bučkini polpeti

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke