• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Sočna pita iz borovnic

Deli

Natisni

23. 06. 2022

Sočna pita iz borovnic

Anton Jarc
Foto Anton Jarc
Sestavine za testo:
  • 450 g moke
  • 500 g masla
  • pol žličke sladkorja
  • 6 do 8 žličk hladne vode
Sestavine za nadev:
  • 1 kg svežih ali zamrznjenih borovnic
  • 10 dag sladkorja
  • 3 dag škroba (gustin)
  • 1 žlica limoninega soka
  • 2 žlici masla
  • malo cimeta
Sestavine za premaz pite:
  • 1 jajce
  • 1 žlica mleka

Priprava zelo hrustljavega testa za pite
Moko, sol in sladkor damo v mikser in vse skupaj dobro premešamo. Nato dodamo polovico maslenih koc zelo hladnih, ki jih narežemo ter damo v mrzlo vodo in za pol ure nazaj v zamrzovalnik. Mikser zaženemo od 6- do 8-krat, da dobimo grobo mešanico moke in kock masla. Postopek ponovimo, s tem da dodamo drugo polovico maslenih kock in dolijemo žlico ledeno mrzle vode ter miksamo nekaj minut. Nato dodamo še preostalo vodo, vendar postopoma po eno in eno žlico. Vsakič miksamo nekaj minut in poskusimo, kakšno je testo: če se drobci začenjajo rahlo zlepljati med sabo, je testo pripravljeno. Drobljivo mešanico stresimo na čisto gladko površino, ki smo jo prej potresli z nekaj moke, in nato s toplo dlanjo nekajkrat pritisnemo drobir na površino, da dobimo en kos. Nato ga razpolovimo (lahko si pomagamo s tehtnico) in vsako polovico oblikujemo v plošček. Je pa lahko del, ki ga bomo uporabili za pokrivanje malo manjši. Ne gnetimo in ne stiskajmo testa predolgo, ker s toploto rok topimo maslo in testo izgubi hrustljavost. Testo zavijemo v folijo in položimo v hladilnik vsaj za eno uro (tako pripravljeno testo lahko zapakiramo in zamrznemo za nekaj mesecev, odmrzujemo pa ga prek noči v hladilniku). Nato damo večji plošček testa na površino, kamor smo potresli malo moke, in pustimo stati od 5 do 10 minut. Povrh tudi potresemo z moko ter razvaljamo približno na debelino 3 milimetrov, položimo v pekač za pite vse do roba in damo za 30 minut v hladilnik.
Priprava nadeva
Nežno zmešajmo borovnice, sladkor, škrob, cimet, limonino lupino in limonin sok v veliko skledo. Vse skupaj zlijemo na ohlajeno testo in enakomerno porazdelimo maso po njem. Nato razvaljamo drugi plošček v krog in prekrijemo povrh, s prsti stisnemo robove ter spet položimo v hladilnik za približno pol ure. Pito povrh nekajkrat prebodemo ali zarežemo z nožem, jo prekrijemo s pekipapirjem in damo v pečico (na srednjo višino), ki smo jo predgreli na 220 ºC. Pečemo 20 minut, nato odstranimo papir in premažemo z mešanico jajca in mleka, temperaturo pa znižamo na 180 ºC ter pečemo še od 30 minut do 40 minut. Ponudimo jo šele, ko je popolnoma ohlajena.

Prejšnja novica
Brezmesne slane jedi
01. 06. 2022

Merske enote v ameriških kuharskih receptih

Naslednja novica
Recepti
29. 06. 2022

Marelične rezine

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke