Sočna pita iz borovnic
Sestavine za testo:
- 450 g moke
- 500 g masla
- pol žličke sladkorja
- 6 do 8 žličk hladne vode
Sestavine za nadev:
- 1 kg svežih ali zamrznjenih borovnic
- 10 dag sladkorja
- 3 dag škroba (gustin)
- 1 žlica limoninega soka
- 2 žlici masla
- malo cimeta
Sestavine za premaz pite:
- 1 jajce
- 1 žlica mleka
Priprava zelo hrustljavega testa za pite
Moko, sol in sladkor damo v mikser in vse skupaj dobro premešamo. Nato dodamo polovico maslenih koc zelo hladnih, ki jih narežemo ter damo v mrzlo vodo in za pol ure nazaj v zamrzovalnik. Mikser zaženemo od 6- do 8-krat, da dobimo grobo mešanico moke in kock masla. Postopek ponovimo, s tem da dodamo drugo polovico maslenih kock in dolijemo žlico ledeno mrzle vode ter miksamo nekaj minut. Nato dodamo še preostalo vodo, vendar postopoma po eno in eno žlico. Vsakič miksamo nekaj minut in poskusimo, kakšno je testo: če se drobci začenjajo rahlo zlepljati med sabo, je testo pripravljeno. Drobljivo mešanico stresimo na čisto gladko površino, ki smo jo prej potresli z nekaj moke, in nato s toplo dlanjo nekajkrat pritisnemo drobir na površino, da dobimo en kos. Nato ga razpolovimo (lahko si pomagamo s tehtnico) in vsako polovico oblikujemo v plošček. Je pa lahko del, ki ga bomo uporabili za pokrivanje malo manjši. Ne gnetimo in ne stiskajmo testa predolgo, ker s toploto rok topimo maslo in testo izgubi hrustljavost. Testo zavijemo v folijo in položimo v hladilnik vsaj za eno uro (tako pripravljeno testo lahko zapakiramo in zamrznemo za nekaj mesecev, odmrzujemo pa ga prek noči v hladilniku). Nato damo večji plošček testa na površino, kamor smo potresli malo moke, in pustimo stati od 5 do 10 minut. Povrh tudi potresemo z moko ter razvaljamo približno na debelino 3 milimetrov, položimo v pekač za pite vse do roba in damo za 30 minut v hladilnik.
Priprava nadeva
Nežno zmešajmo borovnice, sladkor, škrob, cimet, limonino lupino in limonin sok v veliko skledo. Vse skupaj zlijemo na ohlajeno testo in enakomerno porazdelimo maso po njem. Nato razvaljamo drugi plošček v krog in prekrijemo povrh, s prsti stisnemo robove ter spet položimo v hladilnik za približno pol ure. Pito povrh nekajkrat prebodemo ali zarežemo z nožem, jo prekrijemo s pekipapirjem in damo v pečico (na srednjo višino), ki smo jo predgreli na 220 ºC. Pečemo 20 minut, nato odstranimo papir in premažemo z mešanico jajca in mleka, temperaturo pa znižamo na 180 ºC ter pečemo še od 30 minut do 40 minut. Ponudimo jo šele, ko je popolnoma ohlajena.