• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Brezmesne slane jedi
  • Popečeni šparglji z jajcem in domačo majonezo

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
03. 04. 2024

Popečeni šparglji z jajcem in domačo majonezo

Sebastjan Jarc
Foto Sebastjan Jarc
Sestavine (za 4 osebe)
  • 16 špargljev
  • 8 rezin kuhanega pršuta
  • 4 jajca
  • 2 žlici masla, malo oljčnega olja, sol, poper
Sestavine za domačo majonezo
  • 3 rumenjaki
  • 500 ml sončninčnega olja
  • 1 čajna žlička gorčice
  • 1 velika žlica limonnega soka, sol, poper

Priprava špargljev in majoneze

Špargljem odstranimo spodnji oleseneli del in dodamo 1 žličko soli, 1/2 žličke popra ter pokapljamo z olivnim oljem in nežno premešamo. Potem jih v eni plasti naložimo na pekač, na peki papir in jih pečemo 10 minut v pečici, ki smo jo prej ogreli na 200 ºC. Potem jih vzamemo iz pečice in ovijemo s kuhanim pršutom (po dva šparglja v eno rezino pršuta) in pečemo še 5 minut.
V ponvi raztopimo maslo in spečemo jajca na oko. Obdržimo jih ločeno, ker damo na dva šopka po eno jajce. To boste najlažje dosegli tako, da vsako jajce ubijete v skledico preden ga stresete v ponev. Beljak naj bo dobro pečen, rumenjak pa naj bo še malo tekoč. Jajca posolimo in popramo.
Popečene šparglje damo na krožnik dodamo malo domače majonez in na vrh dodamo pečeno jajce. Ponudimo še toplo.

Priprava domače majoneze

V posodo za stepanje sestavin najprej damo 3 rumenjake, žličko gorčice, žlico sveže stisnjenega limoninega soka, sol in poper. Odmerimo olje, ki ga bomo dodajali med stepanjem z električnim mešalnikom pri največji hitrosti.
Z električnim mešalnikom začnemo mešati sestavine in zelo previdno ter po malo dodajamo olje. Najprej ga dodajamo po kapljicah in postopoma pospešimo na zelo tenek curek. Če ne bomo previdni, majoneza ne bo gosta in strjena, ampak tekoča.

Prejšnja novica
Sladice
24. 01. 2024

Buhteljni

Naslednja novica
Sladice
04. 06. 2024

Češnjev zavitek iz skutnega testa

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke