Popečeni šparglji z jajcem in domačo majonezo
Sestavine (za 4 osebe)
- 16 špargljev
- 8 rezin kuhanega pršuta
- 4 jajca
- 2 žlici masla, malo oljčnega olja, sol, poper
Sestavine za domačo majonezo
- 3 rumenjaki
- 500 ml sončninčnega olja
- 1 čajna žlička gorčice
- 1 velika žlica limonnega soka, sol, poper
Priprava špargljev in majoneze
Špargljem odstranimo spodnji oleseneli del in dodamo 1 žličko soli, 1/2 žličke popra ter pokapljamo z olivnim oljem in nežno premešamo. Potem jih v eni plasti naložimo na pekač, na peki papir in jih pečemo 10 minut v pečici, ki smo jo prej ogreli na 200 ºC. Potem jih vzamemo iz pečice in ovijemo s kuhanim pršutom (po dva šparglja v eno rezino pršuta) in pečemo še 5 minut.
V ponvi raztopimo maslo in spečemo jajca na oko. Obdržimo jih ločeno, ker damo na dva šopka po eno jajce. To boste najlažje dosegli tako, da vsako jajce ubijete v skledico preden ga stresete v ponev. Beljak naj bo dobro pečen, rumenjak pa naj bo še malo tekoč. Jajca posolimo in popramo.
Popečene šparglje damo na krožnik dodamo malo domače majonez in na vrh dodamo pečeno jajce. Ponudimo še toplo.
Priprava domače majoneze
V posodo za stepanje sestavin najprej damo 3 rumenjake, žličko gorčice, žlico sveže stisnjenega limoninega soka, sol in poper. Odmerimo olje, ki ga bomo dodajali med stepanjem z električnim mešalnikom pri največji hitrosti.
Z električnim mešalnikom začnemo mešati sestavine in zelo previdno ter po malo dodajamo olje. Najprej ga dodajamo po kapljicah in postopoma pospešimo na zelo tenek curek. Če ne bomo previdni, majoneza ne bo gosta in strjena, ampak tekoča.