Planiška kasata
Sestavine:
- 6 jajc
- 6 žlic sladkorja
- 6 žlic moke
- rum, nastrgana limonina lupina
Sestavine za nadev:
- 1 sladoled planica in sadni kompot
Rumenjake vzamemo stran od beljakov in nato v veliki skledi iz vseh beljakov stepemo trd sneg. Med stepanjem počasi dodajamo sladkor, in ko se dobro umeša, začnemo med beljake počasi dodajati še rumenjake. Nazadnje pa še ročno, z metlico, umešamo moko. Dobimo rahlo zmes vanjo naribamo limonino lupinico in kanemo malo ruma, hitro nežno pomešamo in vlijemo v pekač na pekipapir. Biskvit za rulado damo v pečico, ki smo jo ogreli na 200 ºC, nato temperaturo znižamo na 180 ºC in pečemo 20 minut. Ko je biskvit pečen, odstranimo pekipapir, ga položimo na novo polo pekipapirja in zvijemo v obliko rolade. Ko se ohladi ga razvijemo.
Posodo s sladoledom prelijemo z vročo vodo, da se sladoled loči od posode, in stresemo na desko. Sladoled narežemo na centimeter debele rezine in jih polagamo na biskvit. Ko končamo, vse skupaj zavijemo v pekipapir in alufolijo ter položimo v zamrzovalnink za nekaj ur. Kompot pogrejemo, pretlačimo, in ko ponudimo rolado, z nekaj žlicami prelijemo kos na krožniku.