Ocvrte miške z jabolki
Sestavine
- 300 g moke
- 2 žlički pecilnega praška
- 2 žlici sladkoraja, sol
- 1,5 dl kisle smetane
- 1 dl mleka
- 1 vanilijin sladkor
- cimet, sok pol limone
- 2 jajci
- olje za cvrtje
Sestavnie za posip
- kristalni sladkor
- cimet
Postopek
Moki dodamo pecilni prašek in ščep soli in jo presejemo. Naribamo obe jabolki, dodamo jima žlico sladkorja, premešamo in pustimo stati, da se izloči nekaj soka. Rumenjakoma dodamo žlico sladkorja, premešamo, dodamo kislo smetano in mleko ter zmešamo. Vse to dodamo v moko in naredimo zmes, ki ji dodamo neodcejena jabolka, ki smo jih prej potresli z nekaj cimeta, in premešamo. Beljakom dodamo ščep soli in jih začnemo stepati; ko postanejo bela, dodamo vaniljin sladkor in stepamo toliko časa, da dobi sneg vrhove, ne sme pa biti pretrd. Vse skupaj vmešamo v moko z jabolki in ne mešamo veliko, da ne uničimo učinka beljaka.
Olje naj bo ogreto na 160 °C in z žlico, ki smo jo pomočili v hladno vodo, odmerjamo maso za miške. Pečemo jih po tri minute na vsaki strani. Ko so pečene, jih poberemo s penovko na čisto papirnato brisačko, in ko so hladne, jih povaljamo v kristalnem sladkorju, ki smo mu dodali cimet. Miške so sočne tudi naslednji dan.