Krhki flancati

Sestavine
- 330 g moke
- 0,5 čajne žličke pecilnega praška
- 55 g masla
- 6 žlic (90 ml) belega vina
- 2 žlici ruma, lahko svetlega
- 1 žlica kristalnega sladkorja
- 1 čajna žličja viniljinega ekstrakta
- 1 veliko jajce
- rastlinsko olje za cvrtje
- mleti sladkor za posip
Postopek
V skledo presejemo moko in pecilni prašek ter ju dobro premešamo. V drugi skledi gladko razmešamo maslo, ki smo ga prej stopili in ohladili, vino, rum, sladkor, vaniljin ekstrakt in jajce. To maso postopno vlivamo v moko in mešamo z vilicami. Ko vmešamo vso tekočino, z rokami gnetemo testo toliko časa, da postane mehko in gladko. Testo bo vlažno in lepljivo, vendar ne primešajte več moke, če želite res krhke flancate. Dodatek moke bo namreč kriv za bolj trde flancate. Zgneteno testo damo v skledo, pokrijemo s folijo ali vlažno krpo in pustimo počivati v hladilniku vsaj pol ure. Testo nato razvaljamo – lahko z valjarjem, dosti bolje in lažje pa bo s strojčkom za valjanje testenin. Razdelimo ga na več kosov in ga postopno tanjšamo na strojčku. Ko dobimo približno 2 mm debelo testo, ga z valovitim rezalnikom razrežemo na 6 cm dolge kose, nato pa na 2 cm široke trakove. Po sredini jih prerežemo, nato vstanimo en konec traku v režo, potegnemo skozi in poravnamo.
V široki posodi za cvrtje naj bo vsaj 4 cm olja. Ko doseže olje dovolj visoko temperaturo (190 °C oz. ko postavimo kuhalnico na dno posode in se začnejo dvigati mehurčki), začnemo dodajati flancate v vroče olje, najlaže z jekleno lopatko z režami. Še prej znižamo temperaturo. Vedno dodamo nekaj kosov in jih zelo hitro obrnemo, saj so flancati ocvrti v dobri minuti ali minuti in pol. S penovko jih poberemo na serveto, kjer se odcedijo. Hladne potresemo z mletim sladkorjem. Iz te količine dobimo približno 40 kosov.