• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Sladice
  • Buhteljni

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
24. 01. 2024

Buhteljni

Foto DS
Sestavine za testo
  • 500 g mokie
  • 2 dl mleka
  • 60 g sladkorja
  • 40 g masla
  • 2 jajci
  • 3 -5 žlic ruma
  • ščep soli , pol koce svežega kvasa ali vrečka suhega kvasa
Sestavine za nadev in obliv
  • marmelada
  • maslo za obliv buhteljnov
  • sladkor v prahu

Moko presejemo v skledo in na sredini naredimo jamico. Vanjo dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas in zalijemo z malo mleka ter pustimo vzhajati 5-10 minut. Če delamo z suhim kvasom, da stresemo v posodico, dodamo moko, sladkor, premešamo in zalijemo z mlekom, da dobimo gostljato zmes. Pustimo stati 15 minut, da se aktivira, nato pa stresemo v posodo z moko in premešamo. Medtem, ko kvas vzhaja, zmešamo sladkor in maslo ter rum in premešamo. Dodamo še mleko z stopljenim maslom, nazadnje pa še stepena cela jajca in začnemo testo gnesti. Če imamo kuhinjskega robota, ga gnetemo 15 do 20 minut na 2 stopnji. Če je po tem času še vedno preveč mokro, dodajamo največ 2 žlici moke, saj mora biti testo zelo mehko. Testo nato oblikujemo v hlebček, pustimo v posodi, pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro, nato ga pregnetemo in pustimo vzhajati še 30 minut.
Po tem času ga razvaljamo na debelino enega centimetra in zrežemo na kvadratke. V vsakega naložimo marmelado in testo zvijemo okrog in dobro pritrdimo.
Buhtlje sproti polagamo na pomaščen pekač, še prej jih pomočimo v stopljenem maslu in ko končamo in jih vzhajamo 30 minut. Nato jih damo v pečico, ki smo jo ogreli na 180°C, približno 40 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Če se to zgodi že prej, jih pokrijemo z alu folijo in jo odkrijemo šele zadnjih pet minut. Pečenost preverimo z zobotrebcem.
Pečene malo ohladimo, nato pa potresemo s sladkorjem v prahu.

Prejšnja novica
Mesne jedi
07. 09. 2023

Goveja počasi pečena plečka

Naslednja novica
Zelenjavno mesne jedi
03. 04. 2024

Piščanec s koščki špargljev

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke