Buhteljni
Sestavine za testo
- 500 g mokie
- 2 dl mleka
- 60 g sladkorja
- 40 g masla
- 2 jajci
- 3 -5 žlic ruma
- ščep soli , pol koce svežega kvasa ali vrečka suhega kvasa
Sestavine za nadev in obliv
- marmelada
- maslo za obliv buhteljnov
- sladkor v prahu
Moko presejemo v skledo in na sredini naredimo jamico. Vanjo dodamo žličko sladkorja, premešamo in nadrobimo kvas in zalijemo z malo mleka ter pustimo vzhajati 5-10 minut. Če delamo z suhim kvasom, da stresemo v posodico, dodamo moko, sladkor, premešamo in zalijemo z mlekom, da dobimo gostljato zmes. Pustimo stati 15 minut, da se aktivira, nato pa stresemo v posodo z moko in premešamo. Medtem, ko kvas vzhaja, zmešamo sladkor in maslo ter rum in premešamo. Dodamo še mleko z stopljenim maslom, nazadnje pa še stepena cela jajca in začnemo testo gnesti. Če imamo kuhinjskega robota, ga gnetemo 15 do 20 minut na 2 stopnji. Če je po tem času še vedno preveč mokro, dodajamo največ 2 žlici moke, saj mora biti testo zelo mehko. Testo nato oblikujemo v hlebček, pustimo v posodi, pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro, nato ga pregnetemo in pustimo vzhajati še 30 minut.
Po tem času ga razvaljamo na debelino enega centimetra in zrežemo na kvadratke. V vsakega naložimo marmelado in testo zvijemo okrog in dobro pritrdimo.
Buhtlje sproti polagamo na pomaščen pekač, še prej jih pomočimo v stopljenem maslu in ko končamo in jih vzhajamo 30 minut. Nato jih damo v pečico, ki smo jo ogreli na 180°C, približno 40 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Če se to zgodi že prej, jih pokrijemo z alu folijo in jo odkrijemo šele zadnjih pet minut. Pečenost preverimo z zobotrebcem.
Pečene malo ohladimo, nato pa potresemo s sladkorjem v prahu.