Barvanje pirhov
Prihaja velika noč in vedno znova je največ vprašanj o tem, kako čimbolj pisano obarvati jajca in to z naravnimi barvili. Opisali smo nekaj načinov, ne pa vseh. Mogoče nam boste poslali vaše nasvete, kako pirhe narediti čimbolj pisane. Pomembno je, da jih kuhamo predolgo, ker bo rumenjak zelo trd in po zunanjem robu temen.
Izberimo barvo
Rjavi – kuhamo jih v vodi skupaj s čebulnimi olupki, če uporabimo olupke rdeče čebule, bodo bolj intenzivne barve. Drugi način je, da vroča trdo kuhana jajca namočimo v skodelici močne črne kave z dodatkom kisa (1 čajna žlička na 2 dl kave).
Rumeni – v vodo damo žafraniko ali kurkumo in v tem kuhamo jajca.
Oranžni – v vroči vodi raztopimo nekaj žlic mlete paprike in skuhamo jajca, je pa bolj nežena barva in zelo je zaželana bela lupina jajc, ki jih barvamo, da pride do izraza.
Roza – trdo kuhana jajca namočimo v temen grozdni sok, z dodatkom limonovega soka. Drugi način je, da iz vložene rdeče pese odlijemo tekočino, peso malo razredčimo ter v njej skuhamo in ohladimo jajca.
Modri – vroča trdo kuhana jajca prelijemo z borovničevem sokom, z dodatkom 1 dl kisa. Drugi način pa je, da jajca skuhamo in ohladimo v teranu. V tem primeru bodo posuti s kristalčki, ki bodo še dodatno olepšali pirhe.
Zeleni – v vodi skuhamo zeleni čaj in v tej tekočini skuhamo jajca. Barva je nežno zelena, za bolj intenzivno pa moramo dodati še regrat, špinačo in koprivo, ki so letos že odgnali.
Vijoličasti – vijoličasto barvo pirhov dobimo tako, da jajca zložimo v posodo, jih posujemo s koščki rdečega zelja ter skuhamo in ohladimo v isti vodi.
Skoraj črni – jajca kuhamo v gostem ruskem čaju.