• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Govedoreja
  • Ministrstvo zaščitilo »Istrski ovčji sir/Istarski ovčji sir«

Deli

26. 07. 2022

Ministrstvo zaščitilo »Istrski ovčji sir/Istarski ovčji sir«

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je prehodno nacionalno zaščitilo Istrski ovčji sir/Istarski ovčji sir z zaščiteno označbo porekla.
Vlogo za zaščito Istrskega ovčjega sira/Istarskog ovčjeg sira so skupaj pripravili slovenski in hrvaški rejci drobnice, združeni v Zvezi društev rejcev drobnice Slovenije in Združenju rejcev istrskih koz in ovc (v hrvaščini Udruga uzgajivača istarskih koza i ovaca).
Istrski ovčji sir/Istarski ovčji sir se prideluje iz surovega ali pasteriziranega mleka ovc, ki so bile vzrejene izključno na območju slovenske in hrvaške Istre, vključno z otoki Cres, Lošinj pripadajočimi manjšimi otoki Unije, Ilovik, Susak, Vele Srakane ter nizom manjših nenaseljenih otokov. Ovce se vzrejajo polekstenzivno, kar vključuje pašo na pašnikih z značilno sestavo obsredozemskih rastlin. Istrski ovčji sir/Istarski ovčji sir je trdi, polnomastni sir, cilindrične oblike, premer cilindra je od 16 – 22 cm, višina od 6 – 9 cm. Teža sira je od 1,8 – 4,5 kg, odvisno od dimenzij sira. Zoreti mora najmanj 60 dni. Zanj je značilen visok delež suhe snovi (60 %) , zato se lahko hrani tudi na višjih temperaturah. Skorja je gladka, limonino rumene do temno rumene enakomerne barve, prerez je slamnato do zlato rumene barve, praviloma zaprt, čeprav ima lahko enakomerno razporejene nepravilne odprtine v velikosti do 4 mm. Sir je polnega okusa, ki nudi občutek hranljivosti, slan in pikanten. Zelo zreli siri se med uživanjem topijo v ustih. Poleg proizvodnje mora znotraj geografskega območja potekati tudi pakiranje Istrskega ovčjega
sira/Istarskog ovčjeg sira. Pakiran Istrski ovčji sir/Istarski ovčji sir je označen z enotnim znakom.
Preden proizvajalci pričnejo s proizvodnjo Istrskega ovčjega sira/Istarskog ovčjeg sira morajo, pridobiti certifikat, da njihova proizvodnja poteka skladno s specifikacijo. Certificirani proizvajalci proizvodov iz shem kakovosti so razvidni iz spletnega iskalnika »Evidenca shem kakovosti«. Na spletni strani ministrstva so na voljo tudi dodatne informacije o
shemah kakovosti, postopkih zaščite, zaščitenih proizvodih in zakonodaji.

Prejšnja novica
Gospodarstvo
25. 07. 2022

Nitratna direktiva tudi v Nemčiji

Naslednja novica
Novice
01. 08. 2022

Nova javna razprava – Strateški načrt SKP

Aktualno

Evropa in Svet
30. 06. 2025

Združitev Arle in DMK

Evropa in Svet
27. 06. 2025

Prvi ukrep novega nemškega kmetijskega ministra

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke