• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Predelava mleka
  • Izdelava skute iz sladkega mleka

Deli

Darinka Sebenik
05. 10. 2023

Izdelava skute iz sladkega mleka

Enotovyj-Pixabay
Foto: Enotovyj-Pixabay

Potrebujemo 5 litrov svežega neprekuhanega mleka. Nalijemo ga v pekač ali v dovolj veliko ognjevarno posodo, emajlirano (ne v posodo iz nerjavečega jekla z debelim dnom), ki jo lahko damo v pečico. Pustimo nekaj ur, da se mleko »umiri« in na vrhu nabere plast smetane. Nato ogrejemo pečico do 100 ºC, in ko dosežemo izbrano temperaturo, vklopimo zgornji žar in gretje ter nastavimo temperaturo 200 ºC. Ko začne smetana povrh rjaveti, jo z žlico poberemo v skledico in postopek ponovimo. Nato vzamemo lonec iz pečice in ga postavimo na ogenj, na nizko temperaturo, ter na vsak liter mleka dodamo eno veliko žlico kisa za vlaganje (nearomatiziranega). Če se ne gosti dobro, dodajamo še več kisa, vendar postopno. Z dolgo žlico mešamo, da ugotovimo, kako se mleko gosti in postaja bolj prozorne barve. Ko dobi značilno barvo sirotke, je postopek kuhanja končan. Mleko ne sme zavreti, tako da ogenj ugasnemo ali posodo umaknemo z vira toplote, če nam temperatura »uide«. V literaturi piše, da se najbolj gosti pri 95 ºC, jaz pa pripravljam skuto pri nekoliko nižji temperaturi, in ker uporabljam plinski štedilnik, hitro znižam previsoko temperaturo. Nato počakamo pol ure in vse precedimo prek mokre krpe, ki smo jo namestili v široko cedilo. Sama odlite sirotke ne zavržem, ampak jo še enkrat kuham (dodam tudi kis) in spet odcedim, ker ponavadi dobim še kakšen deciliter ali 1,5 dl skute.
Koliko skute dobimo, je odvisno do mleka, predvsem pa od tega, kako močno jo odcedimo. Ker imam raje bolj vlažno skuto, preneham izcejati, ko se vidi še nekaj sirotke, nato pa dam skuto v posodo in ji primešam pečeno sladko smetano. To skuto pri nas uporabimo za zajtrke s sadjem ali za pripravo sladkih in slanih jedi (na primer sirovi štruklji za prilogo mesu).

Prejšnja novica
Novice
04. 10. 2023

Ministrici Ireni Šinko šteti dnevi?

Naslednja novica
Evropa in Svet
06. 10. 2023

Letno poročila o porabi denarja iz proračuna EU za 2022

Aktualno

shuttertock
Gospodarstvo
16. 06. 2025

Žita, oljnice, krompir in mleko na borzi 16. 6. 2025

Evropa in Svet
11. 06. 2025

Kitajski protidampinški postopek za svinjino iz EU

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke