• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Reportaže
  • Slovenija
  • Dopolnilne dejavnosti za rejce drobnice

Deli

Boris Grabrijan
23. 10. 2013

Dopolnilne dejavnosti za rejce drobnice

Foto : Boris Grabrijan

Krajinski park Kolpa je v sodelovanju s Kmetijsko založbo iz Slovenj Gradca pripravil sklop izobraževanja na temo  dopolnilnih dejavnosti na kmetiji – Možnost dviga konkurenčnosti in prihodka na kmetijah z dopolnilnimi dejavnostmi!

 

Kmetom iz parka, ki jih zanima registracija dopolnilnih dejavnosti na kmetiji smo ponudili izobraževanj, in sicer Nov izdelek – od zamisli do uspešne prodaje ter Popestritev kulinarične ponudbe turističnih kmetij z mesom in mlekom drobnice. Predavanja in prikaz so se odvijali v Šokčevem dvoru. Tečajniki so pridobili tudi možnost sodelovanja na strokovni ekskurziji kjer so teoretično pridobljeno znanje podkrepili z ogledom primerov dobrih praks.

 

Glavni poudarki izobraževanj prvega sklopa so bili: analiza trga za določen izdelek; izdelava poslovnega načrta za plasiranje novega izdelka; določitev oblike, velikosti in načina prodaje; oblikovanje cene; oblikovanje učinkovite, ekonomične in všečne embalaže; označevanje – obvezno oz. skladno z zakonodajo in dodatno, informativno; promocija izdelka, priprava učinkovitih promocijskih aktivnosti in gradiv ter celostni pristop k trženju.

 

Predelava mleka in mesa drobnice pa je obsegala predstavitev prehranske vrednosti mesa drobnice, mleka drobnice in mlečnih izdelkov, možnosti uporabe mesa drobnice v kulinariki ter mleka drobnice in mlečnih izdelkov v kulinariki, poznavalski razsek mesa prispeva h kulinarični vrednosti in ekonomiki, uporabnost posameznih kosov mesa drobnice, načini priprave mesa drobnice, kulinarične delavnice z mesom in mlečnimi izdelki,  praktični prikaz razseka trupa, možnosti povezovanja turističnih kmetij s kmetijami, ki redijo drobnico.

 

Tečajniki smo prikazali tudi razsek jagnječjega trupa, konfekcioniranju posameznih delov in nadaljnjo pripravi jedi.

 

jagnjeca_nabodala

 

Na strokovni ekskurziji pa so si prebivalci KP Kolpa lahko ogledali primere dobrih praks v Ravenski vasi (Zasavje) na ovčerejski kmetiji Uroša Macerla, ki redi mesno pasmo ovc in prodaja sveže pakirano jagnjetino. V Senožetah nad Rimskimi Toplicami smo obiskali rojstno hišo pesnika Antona Aškerca in še ovčerejsko kmetijo Avgusta Aškerca, ki predeluje mleko in meso drobnice. V Solčavi smo se ustavil v  centru Rinka, ki promovira celotno Solčavsko in prodajajo izdelke domačih rejcev, tudi volnene. Zadnji ogled predelovalnega pa obrata je bil na kmetiji Loger ki redi drobnico, govedo in prašiče in so tudi pripravili kosilo za udeležence.

 

Udeleženci izobraževanj so si pridobili pravico sodelovanja na še eni strokovni ekskurziji, ki bo udeležence vodila na Štajersko in v Prekmurje.

 

Foto utriniki z ekskurzije

Prejšnja novica
Slovenija
12. 10. 2013

Mojster traktorja je Aleš Dolinšek

Naslednja novica
Reportaže
27. 10. 2013

Prvi festival marmelade

Aktualno

Novice
29. 05. 2025

Bolus smaXtec zazna ptičjo gripo 7 dni pred pojavom simptomov

ds
Evropa in Svet
29. 05. 2025

Svetovni trg z govejim mesom v letu 2024

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke