• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Nasveti za mleko
  • V shemi »Izbrana kakovost« tudi drobnica

Deli

obvestilo MKGP
07. 06. 2022

V shemi »Izbrana kakovost« tudi drobnica

Foto Darinka Sebenik
Ovce na paši (Foto: Darinka Sebenik

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je potrdilo specifikacijo za meso drobnice in mesne izdelke iz mesa drobnice z označbo »izbrana kakovost«, država pridelave in predelave Slovenija. S tem je v shemo »izbrana kakovost«, poleg sektorjev govejega, prašičjega in perutninskega mesa ter mleka in sadja, vstopil tudi sektor drobnice.

Skupno vlogo za priznanje označbe »izbrana kakovost« za meso in mesne izdelke iz drobnice (ovce, koze) sta na ministrstvo vložila Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Gospodarsko interesno združenje (GIZ) mesne industrije Slovenije, ki sta v sodelovanju z Zvezo društev rejcev drobnice Slovenije pripravila specifikacijo.

V specifikaciji so natančno predpisani pogoji reje, zdravstvenega varstva, transporta,predelave in trženja za  meso in izdelke iz drobnice, ki so lahko označeni z zaščitnim znakom »izbrana kakovost«, država pridelave in predelave Slovenija.

Meso drobnice izključno od živali rojenih in rejenih v Sloveniji
Eden od pomembnejših kriterijev, zapisanih v specifikaciji je, da mora biti drobnica na paši najmanj 150 dni. Številne raziskave so dokazale, da ima meso pašnih živali s prehranskega vidika bolj ugodno maščobno kislinsko sestavo kot meso živali, ki so vzrejene v hlevu. Meso jagnjet s paše vsebuje večji delež večkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki so koristne za zdravje.

Specifikacija predpisuje tudi kratke transportne poti –  maksimalni čas transporta ne sme biti daljši od 6 ur. Omejitev časa transporta živali do klavnice ugodno vpliva na kakovost mesa, saj se s krajšim časom transporta zmanjšuje tveganje za poškodbe, zmanjša stres živali, itd,. krajša izpostavljenost živali stresu pa je eden od ključnih dejavnikov, ki pomembno vplivajo na kakovost mesa.

Predpisano je tudi zdravstveno varstvo drobnice. Prepovedana je preventivna uporaba antibiotikov. Uporabljaj jih lahko zgolj pri posamičnem zdravljenju živali, s čimer se predpisana karenčna doba podaljšaza 20 %. S tem se zagotavlja, da bodo v mesu in mesnih izdelkih drobnice še manjše vrednosti ostankov zdravil in njihovih presnovkov od največje dovoljene količine.

Določena je tudi  možnost uporabe dodatne označbe »kmečki« v primeru, ko so živali rojene, rejene in predelane na kmetiji.

Sledljivost mesa, označenega z »Izbrana kakovost – Slovenija« je zagotovljena s sistemom označevanja skozi celoten proces prireje, predelave in trženja.

Pred uporabo zaščitnega znaka za označevanje mesa ter mesnih izdelkov iz mesa drobnice se morajo rejci in predelovalci drobnice predhodno certificirati. To pomeni, da so podvrženi dodatnemu  vsakoletnemu nadzoru neodvisne kontrolne organizacije (certifikacijskega organa), ki ugotavlja skladnost njihovih proizvodov z zahtevami iz specifikacije.

Certificiranje izvajajo trije certifikacijski organi: Bureau Veritas, Inštitut za kontrolo in certifikacijo v kmetijstvu in gozdarstvu Maribor (Inštitut KON-CERT) ter Inštitut za kontrolo in certifikacijo Univerze v Mariboru (IKC UM)

Prejšnja novica
Gospodarstvo
03. 06. 2022

Irena Šinko prevzela posle na kmetijskem ministrstvu

Naslednja novica
Gospodarstvo
08. 06. 2022

Podaljšanje roka za naložbe za leto 2021

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke