Benjamin Dolinar, mag. org. inf., 10/22/2015

Kmetija Nica Bonsa v pokrajini Ottoland

Foto: Benjamin Dolinar, mag. org. inf.

V pokrajini Ottoland leži kmetija Nica Bonsa. Tu so začeli kmetovati leta 1979 na 20 hektarjih obdelovalne zemlje in s 25 kravami. Danes imajo 40 hektarjev zemlje, 35 hektarjev je travnatih površin, pet hektarjev zemlje pa je namenjenih pridelavi koruze. Kmetija leži 12 metrov pod morsko gladino, na njej pa živi lastnik Nico z ženo in tremi otroki. Pomaga tudi Nicova mama in praktikanti.


Življenjska zgodba Nica je zanimiva, ker on ni bil tisti, ki naj bi vodil kmetijo. To naj bi bil njegov starejši brat. Potem pa se je Nico pri motokrosu hudo ponesrečil in ker je s tem bilo konec športne kariere, je začel študirati kmetijstvo. Leta 1994 je za pol leta odšel na prakso v Kanado, kjer je pri sorodnikih spoznal, da vzrejajo samo živali za razstave. To mu je bilo precej bolj všeč, kot pa molža krav. Delo tam mu je postalo tako všeč, da se ni hotel vrniti. Vendar pa je leta 1999 Nicov starejši brat utrpel hudo delovno nesrečo ‒ pri popravilu strehe je padel na beton in vrnitev Nica ter delo na kmetiji so bili logični. Brat je bil šest dni v komi in zdravniki niso napovedovali prav veliko dobrega, dva tedna pozneje pa je izgubil še očeta. Kmetija je tako prešla pod vodstvo Nica. Danes pravi, da mu pred smrtjo očeta nikoli ni bilo težko kmetovati, saj je bil dober vodja. Na praksi v Kanadi so mu vedno govorili, da je na kmetiji treba imeti cilj, zaradi katerega vsak dan vstaneš in delaš. Takrat je bil njegov cilj imeti šampionko Nizozemske, kar se mu je zdelo v naslednjih 20 letih skoraj nedosegljivo. Oče ga je veliko naučil o krmljenju, zato je imel dobro izhodišče, da je lažje delal na kmetiji. Šampionko Nizozemske pa je vzredil že do leta 2004. Zmaga mu je prinesla veliko zadovoljstva, obenem pa tudi nekaj let stagnacije, saj ni vedel, kakšen naj bi bil njegov naslednji cilj. Ko ga je našel, je bila to odločitev, da bo imel evropsko šampionko. Trenutno ima 62 krav molznic. S povprečno standardno laktacijo dosegajo 10.746 kilogramov mleka, s 4,20 odstotka maščobe in 3,5 odstotka beljakovin. Povprečna starost molznic v hlevu je sedem let. Od tega ima 28 živali oceno »odlično« in 34 živali pa je ocenjenih »zelo dobro«. Povprečna ocena črede je 89,2.

 

Krave se pasejo vse dni in noči. Obrok je sestavljen iz sena, devetih kilogramov koncentrata in štirih kilogramov koruzne silaže. Telice dobijo kilogram koncentrata in tudi toliko soje. Za osemenjevanje uporablja nekaj najboljših bikov, kot so Durham, Edvud in Seaver. Telice imajo po navadi prvo telitev pri 30 mesecih. Večinoma telicam vsaja zarodke, od 300 do 400 zarodkov na leto proda. Zarodek povprečno stane 600 evrov. Vse krave na njegovi kmetiji so vedno naprodaj. Do sedaj je najboljšo kravo prodal na Irsko za 25.000 evrov.

view counter