Alja Kisilak, univ. dipl. inž. zoot., 04/06/2015

Ne pozabimo na zajedalce pri konjih

Foto: Franc Uršič

Proti zajedavcem se borimo z antiparazitiki, ki so na trgu v različnih oblikah (paste, granule, geli, injekcije) in lahko delujejo zelo specifično ali pa so širokospektralni. Pomlad je pravi čas za to. Veterinarji dajejo konjem najpogosteje peroralno pasto EQUEST PASTE, ki stane okrog 22 evrov, za konja do 500 kg, EQVALAN DUO, ki stane okrog 24 evrov, za 600 kg konja. Lahko pa uporabimo tudi naravna sredstva na zeliščni osnovi. So v obliki tinkture in stanejo približno 17 evrov na konja. O izbiri se je najbolje posvetovati s svojim veterinarjem. Zajedavci postajajo odporni na antiparazitike, zato priporočajo redno menjavanje preparata (vrsto, znamko). Po aplikaciji paste priporočajo dodajanje probiotikov, saj sredstva za razglistenje uničijo tudi konjevo naravno mikrofloro in mikrofavno prebavil. Dan ali dva po razglistenju je bolje, da konj ne gre na pašnik, saj bi se utegnili notranji zajedavci razpršiti po pašni površini. Priporočljivo je sprotno odstranjevanje iztrebkov, konji naj bi ta dan bolj počivali ali lahkotno delali, morajo pa se gibati, da ne bi kepa odmrlih zajedavcev v prebavilih povzročila kolike.
Najbolj opazen znak, da ima konj verjetno zajedavce (poleg zajedavcev v iztrebkih – predvsem gliste), je nacefran koren repa kot posledica srbečice oziroma drgnjenja zadnjice ob stene boksa, drevesa ali ob druge predmete. Infestacije s paraziti so pogoste tudi pri konjih, ki veliko jedo in se nikakor ne zredijo. Ko pa opazimo zajedavce v iztrebkih (izjema je po razglistenju) pomeni, da jih ima taka žival precej nad običajno infestacijo.

Če pripravljamo konja za terensko ježo, začnemo s krajšimi razdaljami ali manj razgibanim terenom. Če se je spotil, ga po delu/jahanju vedno sprehajamo, dokler se ne posuši. Če namreč potnega konja zapremo v boks ali pustimo, da se mirujoč posuši na spomladanski sapici, tvegamo spomladanski prehlad, pljučnico ali naduho. Po končanem delu lahko konja za pol ure pokrijete z odejo za potenje (tako imenovano »švic deko«) oziroma odejo iz flisa, ki hitro odvaja pot s konjeve dlake. Na ta način skrajšamo čas sušenja.

view counter