Darinka Sebenik, 10/30/2014

Izdelava skute iz sladkega mleka

Foto: Darinka Sebenik

Potrebujemo 5 litrov svežega neprekuhanega mleka. Nalijemo ga v pekač ali v dovolj veliko ognjevarno posodo, emajlirano (ne v posodo iz nerjavečega jekla z debelim dnom), ki jo lahko damo v pečico. Pustimo nekaj ur, da se mleko »umiri« in na vrhu nabere plast smetane. Nato ogrejemo pečico do 100 ºC, in ko dosežemo izbrano temperaturo, vklopimo zgornji žar in gretje ter nastavimo temperaturo 200 ºC. Ko začne smetana povrh rjaveti, jo z žlico poberemo v skledico in postopek ponovimo. Nato vzamemo lonec iz pečice in ga postavimo na ogenj, na nizko temperaturo, ter na vsak liter mleka dodamo eno veliko žlico kisa za vlaganje (nearomatiziranega). Če se ne gosti dobro, dodajamo še več kisa, vendar postopno. Z dolgo žlico mešamo, da ugotovimo, kako se mleko gosti in postaja bolj prozorne barve. Ko dobi značilno barvo sirotke, je postopek kuhanja končan. Mleko ne sme zavreti, tako da ogenj ugasnemo ali posodo umaknemo z vira toplote, če nam temperatura »uide«. V literaturi piše, da se najbolj gosti pri 95 ºC, jaz pa pripravljam skuto pri nekoliko nižji temperaturi, in ker uporabljam plinski štedilnik, hitro znižam previsoko temperaturo. Nato počakamo pol ure in vse precedimo prek mokre krpe, ki smo jo namestili v široko cedilo. Sama odlite sirotke ne zavržem, ampak jo še enkrat kuham (dodam tudi kis) in spet odcedim, ker ponavadi dobim še kakšen deciliter ali 1,5 dl skute.
Koliko skute dobimo, je odvisno do mleka, predvsem pa od tega, kako močno jo odcedimo. Ker imam raje bolj vlažno skuto, preneham izcejati, ko se vidi še nekaj sirotke, nato pa dam skuto v posodo in ji primešam pečeno sladko smetano. To skuto pri nas uporabimo za zajtrke s sadjem ali za pripravo sladkih in slanih jedi (na primer sirovi štruklji za prilogo mesu).

view counter