• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Zanimivosti
  • Sparássis críspa, Borov glivec – užitna

Deli

Franc Uršič
19. 09. 2011

Sparássis críspa, Borov glivec – užitna

Foto: Franc Uršič

ZNAČILNOST: svojevrstna, grmičasta, s ploščatimi vejami močno nakodrana tvorba, ki zajedalsko uspeva na borovih koreninah in doseže do četrt metra višine.

KLOBUK: 10-25 (40) cm višine in širine, zgrajen iz številnih ploščatih vej, ki rastejo iz skupnega beta in se proti koncem še bolj sploščijo, razširijo ter močno nakodrajo. Površina kodrastih loput je gladka, bledo okraste barve, robovi pa so ostri in močno vijugasto nakodrani.

TROSOVNICA: se nahaja na celotni površini vej in je navidez gladka.

BET: 2-8 cm debela, mesnata, belkasta kepa, iz katere poganjajo veje, v zemlji pa se korenasto podaljšuje do substrata, oziroma do borovega štora.

MESO: belkasto, svetlo okrasto, prožno in vlaknato, prijetnega vonja in okusa.

TROSI: 4,5-7 x 3-4,5 mikrona, elipsasti, gladki, s tankimi stenami, neamiloidni, trosni prah je sivkasto bel.

RASTIŠČE: na zemlji ob borovih deblih, posamično, redko na požaganih štorih, goba je nevaren koreninski zajedavec, raste poleti in v jeseni, razmeroma pogosto.

UPORABNOST: odlična, vsestranska, posebnega okusa, včasih jo je težko očistiti, kadar je polna prsti in peska.

Zamenjava s strupenimi gobami ni mogoča, pač pa bomo v naših krajih naleteli tudi na Hrastovega glivca (Sparassis laminosa), ki ima svetlejše, belkaste, ploščate veje. Stojijo bolj pokončno, niso tako goste in ne tako močno nakodrane. Je užiten, vprašanje pa je, če je to enaka vrsta, ki raste pod jelkami in ima odbijajoč vonj. Nekatere vrste, ki jih poznajo po svetu, pri nas še niso najdene, ni pa znano, če je med njimi tudi katera strupena. Borovega glivca je vredno pobirati kot dodatek k mešanim gobam, saj bomo z njim znatno izboljšali okus pripravljene jedi.

Prejšnja novica
Novice
17. 09. 2011

Na ekološki kmetiji Žgajnar pridelujemo zdravo mleko

Naslednja novica
Strokovni nasveti
21. 09. 2011

Pravočasno spravilo silažne koruze – izjemen učinek

Aktualno

shutterstock
Evropa in Svet
24. 06. 2025

Na cene hrane začenja vplivati tudi suša

shuttertock
Gospodarstvo
16. 06. 2025

Žita, oljnice, krompir in mleko na borzi 16. 6. 2025

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke