Registrirana tudi kraška panceta

Evropska komisija je v Uradnem listu EU objavila registracijo Kraške pancete, ki je tako že 16. Slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji. Kraška panceta nosi označbo »zaščitena geografska označba«, kar pomeni, da mora biti kmetijski pridelek oziroma živilo pridelano ali predelano na določenem geografskem območju.
Kraška panceta
Kraška panceta je tradicionalen suhomesnati izdelek, značilne pravokotne oblike. Proizvedena je iz mesnate slanine prašičev, ki se jo za sušenje pripravi s kožo in brez reber. Pri njeni proizvodnji se uporablja tradicionalni postopek izključno suhega soljenja, le z morsko soljo, ter sušenje in zorenje brez toplotne obdelave, kar prispeva k njenim značilnim senzoričnim lastnostim. Mesnati del pancete je suh in čvrst. Rezino sestavljajo pretežno mesnati deli z vrinjenimi tankimi sloji slanine. Mišičnina in slanina sta čvrsto spojeni. Rezina mora biti polnega, harmoničnega vonja in sladkega neslanega okusa.
Ugodni naravni pogoji na Krasu, kjer se stikata blago mediteransko podnebje z mrzlim celinskim zrakom, so omogočili ugodno sušenje in zorenje Kraške pancete, zato je tradicija sušenja slanine zelo dolga. O njej so pisali že leta 1689. Skozi čas se je tako izoblikovala izkustvena tehnološka spretnost, ki je postala domačinom stalnica in se prenaša iz roda v rod. Kraševci so s svojim delom prispevali k standardni, prepoznavni obliki in senzoričnim lastnostim Kraške pancete.
Zaščitena geografska označba
Zaščitena geografska označba označuje kmetijski pridelek ali živilo z geografskega območja, katerega ime nosi. Da se lahko kmetijski pridelek oziroma živilo označi z geografsko označbo, mora izpolnjevati dva pogoja:
– vsaj ena od faz proizvodnje (pridelava ali predelava) mora potekati na določenem geografskem območju (surovine npr. lahko izvirajo iz drugega območja);
– kmetijski pridelek oziroma živilo ima posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki morajo izvirati iz določenega geografskega območja.