• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Zanimivosti
  • Registrirana tudi kraška panceta

Deli

obvestilo MKGP
08. 11. 2012

Registrirana tudi kraška panceta

Evropska komisija je v Uradnem listu EU objavila registracijo Kraške pancete, ki je tako že 16. Slovenski proizvod, registriran pri Evropski komisiji. Kraška panceta nosi označbo »zaščitena geografska označba«, kar pomeni, da mora biti kmetijski pridelek oziroma živilo pridelano ali predelano na določenem geografskem območju.

 

Kraška panceta

Kraška panceta je tradicionalen suhomesnati izdelek, značilne pravokotne oblike. Proizvedena je iz mesnate slanine prašičev, ki se jo za sušenje pripravi s kožo in brez reber. Pri njeni proizvodnji se uporablja tradicionalni postopek izključno suhega soljenja, le z morsko soljo, ter sušenje in zorenje brez toplotne obdelave, kar prispeva k njenim značilnim senzoričnim lastnostim. Mesnati del pancete je suh in čvrst. Rezino sestavljajo pretežno mesnati deli z vrinjenimi tankimi sloji slanine. Mišičnina in slanina sta čvrsto spojeni. Rezina mora biti polnega, harmoničnega vonja in sladkega neslanega okusa.

 

Ugodni naravni pogoji na Krasu, kjer se stikata blago mediteransko podnebje z mrzlim celinskim zrakom, so omogočili ugodno sušenje in zorenje Kraške pancete, zato je tradicija sušenja slanine zelo dolga. O njej so pisali že leta 1689. Skozi čas se je tako izoblikovala izkustvena tehnološka spretnost, ki je postala domačinom stalnica in se prenaša iz roda v rod. Kraševci so s svojim delom prispevali k standardni, prepoznavni obliki in senzoričnim lastnostim Kraške pancete.

 

Zaščitena geografska označba

Zaščitena geografska označba označuje kmetijski pridelek ali živilo z geografskega območja, katerega ime nosi. Da se lahko kmetijski pridelek oziroma živilo označi z geografsko označbo, mora izpolnjevati dva pogoja:

–          vsaj ena od faz proizvodnje (pridelava ali predelava) mora potekati na določenem geografskem območju (surovine npr. lahko izvirajo iz drugega območja);

–          kmetijski pridelek oziroma živilo ima posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki morajo izvirati iz določenega geografskega območja.

Prejšnja novica
Zanimivosti
04. 11. 2012

Kravje mleko zdrav(il)o ali rešitev

Naslednja novica
Novice
14. 11. 2012

Obvezna zimska oprema

Aktualno

Novice
01. 07. 2025

Predlog Zakona o zdravju živali gre v državni zbor

Evropa in Svet
01. 07. 2025

Borzna dogajanja niso v prid pridelovalcem

Zelenjavno mesne jedi
30. 06. 2025

Polnjene bučke z mletim mesom

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke