• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Zanimivosti
  • Delavnica priprava mesa drobnice

Deli

Boris Grabrijan
28. 11. 2019

Delavnica priprava mesa drobnice

Foto: Boris Grabrijan

V okviru projekta CLLD – sodelovanje različnih LAS skupin – »Novi izzivi slovenske drobnice« je Javni zavod Krajinski park Kolpa (za partnerja RC Novo mesto) v ponedeljek 25. novembra izvedel še zadnjo v seriji delavnic – razsek in konfekcioniranje jagnječjega trupa ter priprava jedi. Na turistični kmetiji Žagar v Damlju so nam prijazno ponudili potrebne prostore in opremo, tako da je več kot 25 udeležencev delavnice lahko opazovalo strokovnjaka pri delu in na koncu tudi pokušalo vrhunske jedi, pripravljene pred njihovimi očmi.

 

Mag. Jože Zalar, predavatelj na Višji šoli za gostinstvo in turizem Bled je v uvodnem predavanju in temeljiti predstavitvi postopkov prikazal praktične postopke razseka ovčjega trupa in priprave različnih jedi iz vseh delov trupa drobnice. V pogovoru z udeleženci je tudi podrobno obrazložil vse pomembne korake priprave posameznih kosov za družinsko uporabo ali za potrebe kmečkih turizmov. Pozornost je bila namenjena samemu opozorilu ustrezne prehrane živali, zakola, ki predstavlja najmanj stresa ter čistemu delu pri izkoževanju živali ter zorenju klavnih trupov in konfekcioniranih delov mesa. Da se da iz vsakega dela klavnega trupa drobnice pripraviti okusno jed pa smo pred koncem delavnice ugotovili vsi. Pokušali smo jagnječjo juho, zarebrnice, medaljone, zrezke, nabodala, rebrca… Čeprav so na delavnici sodelovali bolj ali manj prepričani uporabniki mesa drobnice, pa so si bili vsi edini, da so se veliko naučili in zagotovo jedli najboljšo jagnjetino, pripravljeno na toliko različnih načinov.

Seveda to ne pomeni, da bomo v Beli krajini prenehali s peko povsod poznanega belokranjskega jagenjčka na ražnju, a namen delavnice je bil prikazati možnost uporabe tega odličnega mesa v vrhunski gostinski ponudbi naših kmečkih turizmov in gostiln, ter vsakodnevni uporabi v domači kuhinji. Zelo veseli smo bili številne udeležbe najodgovornejših za šolsko prehrano iz obeh osnovnih šol na območju parka (OŠ Stari trg in OŠ Vinica), ob neki drugi priložnosti pa se nam bodo zagotovo pridružili tudi drugi javni zavodi. Še zanimivost: ministrstvo, pristojno za šolstvo v svojih navodilih priporoča 2-3 X na teden kosilo, ki naj bi vsebovalo govedino in jagnjetino. Kolikokrat se z mesom drobnice srečajo naši osnovnošolci in srednješolci v šolski prehrani?

Belokranjski kmetje vzdržujejo pomemben stalež plemenskih ovc in koz – dobrih 9.000 živali, ki dajo letno skoraj dvakrat toliko potomcev (na nivoju države stalež presega 120.000 živali).

 

Kaj so kuhali in jedli

 

Uporaba tega odličnega mesa v javnih obratih bi pomenila podporo sektorju (reja drobnice), ki je tudi najzaslužnejši, da se naše košenice, steljniki, travniki, sadovnjaki… (še)niso zarasli. Kulturna krajina kot jo poznamo danes bi bila brez paše drobnice videti povsem drugače. Namen projekta pa je predvsem vzpodbuditi lokalno potrošnjo – uporabo surovin od dobaviteljev iz našega okolja. Torej čim manj prevoženih kilometrov za transport živila, ter minimalna potrošnja za zmrzovanje. Pomembna pa je tudi uporaba izdelkov mesa in mleka avtohtonih živali; saj bomo izjemno bogastvo živalskih genov (najbogatejše prav pri drobnici), ki so jih naši predniki ohranjali stoletja, lahko prepustili kot dediščino tudi našim potomcem. Seveda le, če bomo uporabljali proizvode teh živali. Angleški pregovor pravi: »Use it, or loose it« ali v prostem prevodu po naše: »če jih ne bomo uporabljali jih bomo izgubili«.

 

Kaj pa Vi, … kdaj ste imeli jagnjetino iz slovenskih pašnikov zadnjič na krožniku?

 

Delavnica je bila za udeležence brezplačna, saj je projekt sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja – Evropa investira v podeželje. S tem se je projektno delo na terenu tudi zaključilo. Sledi še izdaja brošure. Hvala ekipi RC Novo mesto, ki je omogočila sodelovanje Belokranjcev v tem vseslovenskem projektu.

Prejšnja novica
Slovenija
25. 11. 2019

Svetovni dan oljk

Naslednja novica
Evropa in Svet
29. 11. 2019

Odobrili osem gensko spremenjenih izdelkov

Aktualno

Novice
01. 07. 2025

Predlog Zakona o zdravju živali gre v državni zbor

Evropa in Svet
01. 07. 2025

Borzna dogajanja niso v prid pridelovalcem

Zelenjavno mesne jedi
30. 06. 2025

Polnjene bučke z mletim mesom

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke