• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Nasveti za mleko
  • Vročinski stres in mastitis

Deli

Črtomir Praprotnik, dr. vet. med.
02. 07. 2012

Vročinski stres in mastitis

Foto: Črtomir Praprotnik

Krave so zaradi velike proizvodnje toplote v vampu veliko bolj občutljive na vročino kot ljudje: že temperature nad 25 °C imajo negativen učinek na živali. Med vročinskim stresom sta za krave molznice ključna dva pojava:

–          znižanje konzumacije suhe snovi (SS) ter

–          pojav subklinične vampove acidoze.

Krave imajo, tako kot ljudje, v obdobju vročinskega stresa slabši apetit kot v hladnejših dneh. Konzumacija SS se med vročinskim stresom zmanjša, spremeni pa se tudi sestava zaužitega obroka. Krave zato, ker pri prebavljanju vlaknine nastaja večja količina toplote, ki se je morajo znebiti, v vročih dneh raje posegajo po koncentratih in bolj zbirajo krmo. V obdobjih vročinskega stresa se zniža čas prežvekovanja, oslabijo pa tudi kontrakcije vampa. Zaradi vročine krave v vročih dneh jedo manjkrat, torej zaužijejo manj večjih obrokov, več pa zvečer in ponoči.

 

Posledice vročinskega stresa

Vročinski stres zaradi znižane konzumacije in spremenjene sestave zaužitega obroka vpliva zlasti na mlečnost, sestavo in kvaliteto mleka ter na plodnost živali.

Zaradi subklinične acidoza se pojavi tudi laminitis in šepanje, znižana odpornost živali pa je razlog za povečano število infekcijskih bolezni, npr. mastitisa.

 

Znižana mlečnost

Znižana mlečnost je zlasti posledica znižanega zauživanja SS. Pri temperaturah nad 32 °C lahko pričakujemo 8 do12 odstotokov nižjo konzumacijo suhe snovi in 20 do 30 odstotkov padca mlečnosti! Največ na mlečnosti zgubijo krave v zgodnji laktaciji oziroma na vrhu laktacije, ker imajo bolj intenzivno presnovo, večjo konzumacijo suhe snovi in zato večji problem, kako se znebiti odvečne toplote. Pri visokoproizvodnih kravah lahko torej zaradi vročinskega stresa zgubimo tudi štiri litre in več mleka dnevno.

Izguba mleka pa ni omejena le na obdobje vročinskega stresa ampak vpliva na potek cele laktacije.

 

Spremenjena sestava mleka

Spremenjeno zauživanje suhe snovi (manj vlaknine) in subklinična acidoza vampa pomenita tudi spremenjeno okolje za mikroorganizme v vampu. Razvijejo se druge vrste mikroorganizmov, posledica pa je spremenjeno razmerja med maščobnimi kislinami v vampu, to pa privede do spremenjene sestave mleka. Znižata se tako odstotek mlečnih beljakovin kot odstotek mlečne maščobe v mleku. Zniža pa se tudi odstotek suhe snovi v mleku, ob tem pa se zviša zmrziščna točka mleka.

 

Znižana kvaliteta mleka

Za obdobje vročinskega stresa je značilno tudi povečano število somatskih celic v mleku. V času stresa se poveča količina stresnih hormonov, ti pa povzročijo znižano odpornost živali.

Zaradi padca odpornosti živali se začnejo razmnoževati mikroorganizmi, ki so »dremali« v vimenu, hkrati pa se poveča možnost novih intramamarnih infekcij –  mikroorganizmi, ki udrejo skozi seskov kanal večkrat uspešno inficirajo vime, ker se krave z znižano odpornostjo manj uspešno borijo proti infekciji.

Vročina nudi tudi pogoje za hitrejše razmnoževanjem mikroorganizmov v okolju živali (torej okoljskih povzročiteljev). Ker je teh v okolici živali več, sta povečanu tako imenovnani infekcijski pritisk kot povečana možnost infekcije vimena. Zato se v poletnem obdobju poveča število okoljskih mastitisov.

 

Kaj lahko naredimo:

–          živalim zagotovimo senco,

–          dobro prezračujmo hleve

–          prilagodimo obrok živali, kot tudi način in čas krmljenja (krave v tem obdobju več jejo ponoči, večkrat jim porivamo krmo v jasli in jih spodbujamo, da žrejo večkrat na dan),

–          zagotovimo dovolj pitne vode (dovolj mest za napajanje: vsaj eno na 20 živali in dovolj velik pretok vode: vsaj 20 L /minuto!)

Ukrepi povezani z mastitisom:

–          na paši zagotovimo dovolj sence, zagotovimo, da senčna mesta, kjer se zadržujejo krave niso blatna. Senčna mesta so lahko v takih razmerah vir okoljskih povzročiteljev mastitisa.

–          V hlevu več pozornosti posvetimo čistoči ležišč: večkrat in bolj temeljito nastiljamo. Tako preprečimo razmnoževanje mikroorganizmov na ležiščih.

–          Zatiramo muhe, ki so v takih razmerah pogosto vektor za prenos mikroorganizmov.

–          Še bolj se posvetimo pravilni molzni rutini, zlasti pripravi vimena na molžo.

Še več o zdravju krav: http://zdravovime.blogspot.com/2012/06/vrocinski-stres-in-mastitis.html

Prejšnja novica
Novice
30. 06. 2012

Izvoljen novi predsednik KGZS

Naslednja novica
Novice
03. 07. 2012

Akcijski načrt »Les je lep«

Aktualno

Novice
02. 07. 2025

KGZS o suši

Novice
01. 07. 2025

Predlog Zakona o zdravju živali gre v državni zbor

Zelenjavno mesne jedi
30. 06. 2025

Polnjene bučke z mletim mesom

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke