• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Govedoreja
  • Zgodnja spomladanska krma

Deli

Tatjana Pevec
03. 10. 2013

Zgodnja spomladanska krma

Foto: Franc Uršič

V tem letnem času trava še raste in tisti, ki travinje uporabljajo za pašo in košnjo, lahko s pridom izkoristijo hranila, ki nam jih narava še ponuja. Dokler bo vreme dopuščalo, je torej dobro pustiti živali zunaj, da se pasejo. Zaradi mlade paše po poletni suši je zaželeno dokrmljevanje s suho krmo, da se izognemo prebavnim motnjam.
Spomladi pa bo marsikomu že primanjkovalo krme.
Izbira prave vrste in mešanice
Če imamo proste površine, je zdaj (do konca septembra) pravi čas za setev grašljinke ali landsberške mešanice, ki je mešanica grašice, mnogocvetne ljuljke in inkarnatke. Sejemo jo od 50 do 60 kilogramov na hektar.
Priporočamo tudi druge ozimne posevke, namenjene spomladanskemu krmljenju Sejemo lahko žita, ki jih bomo spomladi silirali. Setvena norma za čisto setev žit je enaka ali za 10 do 20 odstotkov večja kot za pridelavo zrnja.
Nekoč so sejali ozimna žita z ozimno grašico, tako imenovano ržigo ali ječmigo, ki ju sejemo 60 kilogramov na hektar žita in 90 kilogramov na hektar grašice. Sejemo lahko tudi mešanico pšenice (70 kilogramov na hektar) in ozimne grašice (90 kilogramov na hektar). V vseh mešanicah, kjer smo uporabili ozimno grašico, lahko uporabimo tudi ozimni grah (100 kilogramov na hektar).
Do začetka novembra lahko sejemo tudi ozimni grah kot čisti posevek, in sicer 90 do 100 zrn na kvadratni meter. Spomladi ga lahko siliramo ali pa pustimo, da zrnje dozori, to je nekako sredi junija, ko ga požanjemo za zrnje.
Na tržišču dobimo tudi ozimni oves, ki ga lahko uporabimo v mešanicah z metuljnicami (ozimna grašica ali ozimni grah).
Siliranje spomladi
Po setvi moramo posevek povaljati, zato da rastline hitreje in enakomerneje vzniknejo, lažja pa bo tudi kasnejša vožnja po njivi, saj se ne bo vdiralo. Posevek ozimnih žit po vzniku raste relativno počasi in do prezimitve po navadi oblikuje tri do pet listov, zato so potrebe po dušiku v tem času relativno majhne. Na manj rodovitnih tleh priporočamo gnojenje z največ 30 do 40 kg dušika na hektar, za hiter vznik posevka. Če smo hkrati posejali še metuljnice, smo zagotovili še dodaten vir dušika.
Spomladi lahko, glede na vreme in pomanjkanje krme, vse te mešanice siliramo. To opravimo že pred pojavom klasov pri žitih, saj vemo, da žita uvrščamo v isto botanično skupino kot trave. Načeloma lahko žita siliramo pred klasenjem, med klasenjem ali pa v voščeni zrelosti. Ko žita siliramo, moramo biti previdni in upoštevati načela dobre kmetijske prakse pri siliranju, saj so stebla žit votla in jih moramo zato res dobro rezati in potlačiti, da med stebli ne ostane zrak.
Mešanico ovsa in graha lahko siliramo pred cvetenjem graha in pred latenjem ovsa ali pa že v voščeni zrelosti zrnja graha in ovsa.
Najzgodnejša spomladanska krma bo verjetno rž, ki spomladi zelo zgodaj začne z rastjo in razvojem. Največja hranilna vrednost rži je v fazi bilčenja, na žalost je količinsko zelo malo krme, ki pa bi jo lahko živali izkoristile z zgodnjo pašo. Ko rž začne razvijati klas, je hranilna vrednost zelo zmanjšana. Za izboljšanje krmne vrednosti rži lahko v jeseni poskrbimo s setvijo krmne ogrščice ali krmne repice. Priporočamo setev 150 kilogramov na hektar rži in 5 do7 kilogramov na hektar semena ogrščice ali repice. Spomladi začnemo s košnjo čim hitreje in jo živalim polagamo kot zeleno krmo do pojava prvih klasov. Ko se pojavijo klasi jo živali nerade jedo (verjetno jih pika po grlu), zato jo siliramo ali pustimo do voščene zrelosti in potem siliramo.

Prejšnja novica
Novice
02. 10. 2013

Objava novega razpisa (PRP)

Naslednja novica
Strokovni nasveti
04. 10. 2013

Mednarodni kmetijski sejem SPACE 2013

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke