• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Sadjarstvo in vinogradništvo
  • Varstvo pred peronosporo in oidijem

Deli

NULL
23. 05. 2013

Varstvo pred peronosporo in oidijem

Foto: Bayer

Letošnja dolga zima je botrovala hitremu odganjanju poganjkov vinske trte. Sledile so hitra rast in ugodne vremenske razmere za razvoj peronospore; 8. maja so bili v vseh vinorodnih deželah izpolnjeni pogoji za primarno okužbo. Pri opazovanju in kontroli primarnih okužb upoštevamo tako imenovano pravilo treh desetk; približno 10 cm dolgi poganjki, povprečna dnevna temperatura vsaj 10 oC, ter vsaj 10 mm padavin v zadnjih 24 do 48 urah. Vsekakor moramo biti pozorni na morebitne okužbe in s tem na varstvo pred peronosporo, ko poganjki dosežejo dolžino 10 cm, ne glede na preostale pogoje. Zaradi zadostne količine padavin in dovolj visokih temperatur je možnost okužb letos zelo velika.

perosnospora_s1

Za sekundarno okužbo peronospora potrebuje »vlažno toplo noč« – tako moramo biti pozorni tudi v nočeh z relativno zračno vlažnostjo nad 98 odstotkov in temperaturo nad 13 oC. Po primarnih okužbah je potrebno pogostejše opazovanje, predvsem spomladi in zgodaj poleti.

 

Varstvo pred peronosporo

Primarne okužbe preprečimo s preventivnim varstvom. Pripravke na osnovi propineba (Antracol®, Antracol® Combi) uporabimo v zgodnjih obdobjih rasti, pripravke s sistemičnim in kontaktnim delovanjem (Mikal® premium F) pa uporabimo v najobčutljivejšem obdobju, v času cvetenja in debeljenja jagod. V drugem delu škropilne sezone, v času debeljenja pa vse do obarvanja jagod, uporabimo pripravek Profiler® (do zdaj smo ga poznali pod imenom Verita® Profiler). Če smo zaradi vremenskih razmer prekoračili presledke med škropljenji, uporabimo dvakrat v razmiku 4 do 5 dni Mikal® premium F ali Melody® Combi – pripravka, ki imata poleg preventivnega delovanja tudi vrhunsko kurativno in eradikativno delovanje.

 

Oidij

oidij (1)

 

 

 

 

 

 

Oidij vinske trte prezimi na lesu in v okolici brstov. Prva škropljenja opravimo od začetka brstenja, saj se že takrat razvijejo okužbe predvsem v senčnih delih v toplem in suhem vremenu. Oidij se močneje pojavlja v vinorodni deželi Primorska, na občutljivih sortah in izpostavljenih legah pa po vsej Sloveniji. Še posebej so občutljive sorte chardonnay, rizvanec, kerner, refošk in šipon, srednje občutljive pa traminec, sauvignon, zeleni silvanec in muškat otonel.

 

Varstvo pred oidijem

Pri močnih okužbah z oidijem v predhodnem letu moramo že ob prvih pregledih vinograda posebno pozornost posvetiti bolezenskim znakom.

Pri manjši nevarnosti za okužbo z oidijem opravimo prva škropljenja s pripravki na osnovi žvepla. V najobčutljivejšem obdobju od začetka cvetenja pa vse do mehčanja jagod uporabimo Falcon® in Nativo® – pripravka, ki nudita vrhunsko varstvo. Če obstaja verjetnost večje okužbe, moramo prej omenjene pripravke uporabiti že v zgodnjih obdobjih rasti. Če pa se je oidij že razvil na mladih poganjkih, grozdih ali listih, lahko uporabimo Falcon® ali Nativo®, saj imata tako preventivno kot tudi vrhunsko kurativno in eradikativno delovanje. Vedno je priporočljivo dodati vsaj polovično količino pripravka na osnovi žvepla.

Priporočilo: v času cvetenja uporabite pripravek Falcon® ali Nativo®, saj imata stransko delovanje na sivo grozdno plesen.

Več na: http://www.bayercropscience.si/

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
18. 05. 2013

Oskrba paprike in paradižnika na prostem

Naslednja novica
Zanimivosti
24. 05. 2013

24. maj – evropski dan parkov

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke