• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Sadjarstvo in vinogradništvo
  • Varstvo in gnojenje vinske trte v mesecu juliju

Deli

Marko Kramer, Metrob d.o.o.
11. 07. 2012

Varstvo in gnojenje vinske trte v mesecu juliju

 

Razvoj vinske trte je z mesecem julijem že prešel v drugo polovico in kot je videti po številnih vinogradih v Sloveniji so vinogradniki večinoma  upoštevali priporočila strokovnih služb in tudi vremenske razmere niso bile ekstremno ugodne za razvoj glivičnih obolenj. Sta pa količina padavin in hladnejše vreme  v času cvetenja vzrok slabši oplodnji in pojavu botritisa na določenih sortah in legah.

 

Zaradi nižjih temperatur se je peronospora letos pojavila šele v drugi polovici junija, in še to predvsem v vinogradih, kjer so bili predolgi razmiki med škropljenji, ali uporabljeni prenizki odmerki ali pa slabši nanos.  

 

Kako se varujemo pred oidijem, ki se navadno pojavlja v mesecu juliju?

Leta 2010 se je oidij v večji meri pojavil v mesecu juliju in povzročil kar precej škode v marsikaterem vinogradu. Nanj opozarjamo zato, ker so ga že  utogovili v zadnjih dneh letošnjega junija, predvsem na sortah modre frankinje, chardonnaya, kernerja in renskega rizlinga. Razvoj oidija so omogočile višje temperature, bujni prirast mladik v zadnji dekadi meseca junija in napake vinogradnikov (predolgi razmiki med posameznimi škropljenji kot tudi prenizki odmerki pripravkov). Seveda pa se je potencial za razvoj glivičnih obolenj močno povečal v bujnejših vinogradih, z zapoznelimi zelenimi deli.

 

Kakšno varstvo vinske trte priporočate v podjetju METROB v juliju?

Kot smo že v preteklih člankih omenjali so še vedno aktualni pripravki za varstvo pred peronosporo Forum® Star ali Acrobat® MZ WG, zaradi menjavanja aktivnih snovi pa sedaj priporočamo še pripravek Aviso® DF. S pripravkom Cabrio® Top varujemo trto pred peronosporo in tudi pred oidijem. Proti oidiju pa imamo na voljo tudi pripravka Collis® in Vivando®. S Collis®-om v obdobju strnjevanja jagod pridobimo še stransko delovanje pripravka na glivico botritis za zaščito pecljevine. V prvi dekadi julija je tudi primeren čas za varovanje vinske trte pred škržati in grozdnimi sukači. Zato lahko fungicidnim pripravkom dodamo tudi insekticid na osnovi klorpirifos-metila. Nekateri vinogradniki pa se v tem obdobju odločijo za škropljenje samo cone grozdja z botriticidnimi pripravki. V tem primeru priporočamo pripravek Cantus®, ki ima stransko delovanje tudi na oidij. Za dodajanje foliarnih gnojil v tem obdobju še vedno priporočamo Basfoliar Aktiv – uporabimo ga lahko tudi v primeru toče za izredno škropljenje skupaj s pripravkom Delan. Vinogradnik, ki se srečuje s sušenjem pecljevine pa priporočamo listno gnojilo Fetrilon® Combi, ki s poudarkom na elementu magnezij in z ostalimi mikroelementi zmanjšuje omenjeno fiziološko motnjo.

 

Ali sta kompleta dr.metrob 246 in dr.metrob 357 še vedno aktualna v tem obdobju?

Da. Vinogradniki s približno 400 trtami lahko kompletoma dr.metrob 246 ali dr.metrob 357 dodajo še pripravek Cantus® ,v 100-gramski embalaži in si zagotovijo varstvo vinske trte pred vsemi tremi glivičnimi obolenji.

 

Kako ukrepamo, če se je oidij že pojavil v vinogardih?

Največkrat se oidij pojavi ob koncu meseca junija in v juliju, predvsem na terasnih nasadih, kjer nanos škropiva ni popoln. Ko vinogradnik opazi oidij, je potrebno med rednim škropljenjem čimprej opraviti še eno vmesno škropljenje z učinkovitim pripravkom proti oidiju. Za uspešno sanacijo oidija se lahko uporabijo že omenjeni pripravki Collis®, Vivando® in Cabrio® Top. Za dodatno učinkovitost (po izkušnjah iz leta 2010), priporočamo pripravkom dodati še močilo Break® Thru, s katerim dosežemo zelo dobro globinsko omočenost micelija glivice oidija in tudi težje dostopne površine vinske trte. Količino porabe vode na površino v tem primeru ne povečujemo, kot je bila praksa v preteklosti (za izpiranje oidija), saj razporeditev nanosa zagotovi močilo Break® Thru. Najpomembneje je, da ponovimo škropljenje v treh do petih dneh, da se micelij oidija ne more obnoviti.

 

Kje dobijo vinogradniki dodatne informacije?

Spletna stran www.metrob.si zajema tako celotna priporočila, kot tudi podatke o pripravkih in seveda aktualna priporočila. Na voljo je tudi naša agronomska služba, ki skuša odgovoriti na vaša vprašanja, ali preko telefona ali elektronske pošte.

Prejšnja novica
Slovenija
10. 07. 2012

Tajfun – zmagovita srebrno-rdeča linija

Naslednja novica
Zanimivosti
12. 07. 2012

Regačica (presneti plevel na krožniku)

Aktualno

Gospodarstvo
03. 06. 2025

Pet milijonov evrov za nadstandardno rejo perutnine

Novice
29. 05. 2025

Bolus smaXtec zazna ptičjo gripo 7 dni pred pojavom simptomov

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke