• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Sadjarstvo in vinogradništvo
  • Peronospora – varstvo

Deli

Andrej Skrt, Bayer
31. 05. 2012

Peronospora – varstvo

 

Ugodne vremenske razmere, dovolj visoke temperature, dovolj padavin v aprilu in maju, dolg čas omočenosti listov in hitra prirast ter nezavarovani zeleni deli rastline, omogočajo ugodne pogoje za okužbo s peronosporo. Kot vodilo za opazovanje in kontrolo primarnih okužb uporabljajmo pravilo treh desetic (dolžina poganjkov približno 10 centimetrov, povprečna dnevna temperatura vsaj 10 °C in vsaj 10 milimetrov padavin v zadnjih 24 do 48 urah). Nato v obdobju od petega do sedemnajstega dne po primarni okužbi iščemo oljne madeže in označimo morebitne okužene liste (za preverjanje nadaljnjega razvoja bolezni).

 

Peronospora na listu in grozdju

 

Peronospora potrebuje za sekundarno okužbo »vlažno toplo noč« – pozorni moramo biti v nočeh z relativno zračno vlažnostjo nad 98 odstotkov in temperaturo nad 13 °C. V jutrih z roso iščemo bele pege (micelije) na spodnji strani listov. Pri nadaljnjih pregledih, ob morebitni okužbi, pričakujemo nove oljne madeže 50 do 100 centimetrov okrog točke primarne okužbe. Po primarnih okužbah opravljamo kontrolo bolj pogosto, predvsem spomladi in zgodaj poleti.

 

Varstvo pred peronosporo

Pomembno je preprečiti primarne okužbe s preventivnim varstvom. V zgodnjih fazah rasti uporabimo pripravke na osnovi propineba (Antracol®, Antracol® Combi), v najobčutljivejšem obdobju – v času cvetenja in debeljenja jagod – pa pripravke s sistemičnim in kontaktnim delovanjem, kot je Mikal® premium F. V drugem delu škropilne sezone, v času debeljenja pa vse do obarvanja jagod, uporabimo pripravek Verita® Profiler. Če smo zaradi vremenskih razmer prekoračili presledke med škropljenji, uporabimo pripravka, ki imata poleg preventivnega delovanja tudi vrhunsko kurativno in eradikativno delovanje: Mikal premium F ali Melody® Combi, in sicer dvakrat v razmiku štirih do petih dni.

Prejšnja novica
Gozdarstvo
28. 05. 2012

Najbolj spretni gozdarji so Slovenci

Naslednja novica
Novice
01. 06. 2012

Zbiramo donacije in iščemo sodelavce

Aktualno

Novice
12. 08. 2025

Vozličasti dermatitis ne ponehuje

Gospodarstvo
08. 08. 2025

Kdo posluša kmeta

sebastjan Jarc
Mesne jedi
05. 08. 2025

Pečena jagnječja zarebrnica

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke