• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Poljedeljstvo
  • Mnogocvetna ljuljka

Deli

Jožica Dolničar, univ. dipl. inž. agr.
26. 07. 2011

Mnogocvetna ljuljka

Mnogocvetna ljuljka je enoletna prezimna trava. Posevek nam ob ustrezni tehnologiji da visoke pridelke odlične kakovosti. Znano je, da mnogocvetna ljuljka za dober pridelek in kakovost potrebuje zadostne količine gnojenja, predvsem z dušikom, in zadostne količine vlage. Običajno mnogocvetno ljuljko sejemo samostojno, v zadnjih letih pa pogosto tudi skupaj s deteljami (inkarnatka, črna detelja). V kombinaciji z deteljami se zaradi vezave dušika metuljnic iz zraka zmanjša potreba po gnojenju z dušikom. Poveča pa se tudi stabilnost pridelka ob morebitnem pomanjkanju vlage. Pri pridelavi je zelo pomemben tudi čas spravila. Pozorni moramo biti, da nam posevek ne uide oziroma ne postane prestar. Ob tem se pridelek res povečuje, se pa zato kakovost z vsakim dnem bistveno zmanjšuje. Poseben problem predstavljajo starejše klasične (stebelnate) sorte. S tega vidika lahko zadevo malo omilimo s setvijo novejših listnatih sort mnogocvetne ljuljke (lipo, tarandus), ki se ne postarajo tako hitro kot stebelnati tipi sort. Za zelo kakovostni pridelek bi morali prvo košnjo opraviti čimprej (še v aprilu), nato pa kositi na vsake tri ali štiri tedne.

Priporočljiv čas setve je od sredine avgusta do sredine septembra. Spomladanski čas setve je običajno zaradi zgodnje poletne suše manj ugoden. V naši ponudbi je nova sorta mnogocvetne ljuljke sorta TARANDUS, ki pa daje zelo dobre pridelke tudi pri spomladanskih setvah. To je dosežek žlahtniteljev, ki so poudarili iskane lastnosti, kot so hiter vznik, dobra odpornost na nizke temperature, odpornost na pomanjkanje vlage in visoke temperature, hitra regeneracija rastlin po košnji.

Prednosti sorte TARANDUS:

–          tetraploidna sorta,

–          listnati tip mnogocvetne ljuljke,

–          hiter in enakomeren vznik,

–          izredno hitra regeneracija in rast po košnji,

–          omogoča štiri ali pet košenj,

–          veliki pridelki kakovostne krme,

–          odlična prezimitev,

–          zelo primerna tudi za spomladanske setve,

–          stabilnost in kakovost pridelka.

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
25. 07. 2011

Cvetača in brokoli

Naslednja novica
Strokovni nasveti
27. 07. 2011

Zatiranje različnih razvojnih oblik insektov

Aktualno

shuttertock
Gospodarstvo
16. 06. 2025

Žita, oljnice, krompir in mleko na borzi 16. 6. 2025

Evropa in Svet
11. 06. 2025

Kitajski protidampinški postopek za svinjino iz EU

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke