• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Poljedeljstvo
  • Konoplja – pridelava in predelava

Deli

Dr. Darja Kocjan Ačko
14. 07. 2011

Konoplja – pridelava in predelava

Izdelki iz stebel in semen konoplje (Cannabis sativa L. var. sativa) so znani iz zgodovine starih civilizacij, zlasti vrvi in jadrovina so prispevali pri odkrivanju Novega sveta.

V nasprotju z velikim gospodarskim pomenom konoplje v preteklosti so dvajseto stoletje zaznamovala ekstremna razmišljanja in ukrepi proti gojenju konoplje. Zanetili so jih ameriški industrialci ob pomoči nasprotnikov drog in politikov, ki so se pri prepovedi gojenja konoplje v ZDA leta 1938 sklicevali na psihoaktivne snovi v marihuani (vršički in listi indijske konoplje, ki jih uporabljajo za kajenje) in hašišu (smola, ki jo izločajo ženski cvetovi indijske konoplje). Pravi vzrok za prepoved pa so bili velikanski dobički na račun poceni surovin, kot so bombaž, druge tropske predivnice in les ter poceni delovna sila v tretjem svetu.

Medtem ko so zahodne evropske države v drugi polovici dvajsetega stoletja sledile prepovedi pridelave konoplje, so v gospodarsko in kmetijsko manj razviti vzhodni Evropi še gojili konopljo za vlakna na tradicionalen način, a se je zaradi vse večje specializacije in industrializacije kmetijstva postopoma tudi tam zmanjšal obseg konoplje na njivah. Konec dvajsetega stoletja in v enaindvajsetem stoletju se je pretežen del izdelave tkanin in oblačil iz Evrope preselil v Azijo, razviti svet pa se sooča z brezposelnostjo in vrsto težav, ki nastajajo zaradi nje.

Za vlakna in seme so dovoljene sorte navadne konoplje z nizko vsebnostjo Δ9-THC.

Državam Evropske unije, ki so konec dvajsetega stoletja dekriminalizirale industrijsko konopljo, je sledila tudi Slovenija, kjer je od leta 1999 dovoljena setev predivne konoplje, vendar pod zakonskim nadzorom države. Za setev so dovoljene le sorte, ki v zgornji tretjini ženske ali dvospolne rastline vsebujejo manj kot 0,2 % psihoaktivnega delta-9-tetrahidrokanabinola (Δ9-THC).

Razlikovanje navadne konoplje od marihuane

Razlikovanje navadne industrijske (Cannabis sativa L. var. sativa) in indijske konoplje (Cannabis sativa L. var. indica) je zelo zahtevno in pravzaprav mogoče le z uporabo morfološke in hkrati kemične analize. Vsebnost Δ9-THC v vršičkih ženskih oziroma dvospolnih rastlin je lahko od 0,01 do 8 %, pri čemer večjo količino Δ9-THC hkrati spremlja izrazito smolnato socvetje. Sorte navadne konoplje z nizko, administrativno omejeno vsebnostjo Δ9-THC po zakonodaji EU iz leta 2001 ne smejo preseči 0,2 % Δ9-THC v zgornji tretjini ženske oziroma dvospolne rastline. Za določanje vsebnosti Δ9-THC so predpisani postopki, ki jih izvajajo v pooblaščenih laboratorijih.

Poznavalci konoplje v Sloveniji predlagamo domačim zakonodajalcem, naj se indijska konoplja (Cannabis sativa L. var. indica) imenuje marihuana, saj jo pod tem izrazom opredeljujeta tudi Organizacija združenih narodov (OZN) in Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), navadna konoplja (Cannabis sativa L. var. sativa) za industrijsko predelavo stebel in semen pa naj bo na kratko konoplja.

Politične, gospodarske in socialne razmere pa kljub spremenjeni zakonodaji in novim odkritjem uporabe konoplje niso naklonjene pridelavi industrijske konoplje za vlakna in seme, zato je konoplja v svetu in pri nas že več kot desetletje še vedno v uvajanju. Obseg pridelave v svetu se v zadnjem desetletju celo zmanjšuje (od 100.000 ha na zdajšnjih približno 70.000 ha posejanih njiv), spreminjajo pa se tudi deleži pri posameznih pridelovalkah; med njimi imajo največ konoplje za vlakna Kitajska, Severna Koreja, Čile, Rusija in Ukrajina, za seme pa Kitajska, Francija, Rusija, Ukrajina in Čile.

Po letu 2004 je konoplja v Sloveniji posejana na okoli 30 hektarjih, od tega je petnajst hektarjev v Pomurju, vendar pridelovalce pesti spravilo stebel (močna stebla s premerom do šest centimetrov) in semen (sorte so visoke od dva do štiri metre). Tradicionalna kmetijska tehnika z veliko ročnega dela je prepočasna in neprimerna za današnji čas. Čeprav so v tujini že sestavili žetvenike in druge stroje za predelavo stebel in vlaken, so ti še vedno v posodabljanju, izdelava za prodajo pa bo stekla le pri dovolj veliki količini pridelane surovine, ki je ključna za predelavo v prehranske in neprehranske izdelke iz konoplje.

V primerjavi s pridelavo stebel za vlakna (predivo) sta tehnološko laže izvedljivi in obvladljivi pridelava in predelava semena, ki imata prednost pred konopljo za vlakna tudi pri nas. Pridelava semena je uspešnejša zlasti na območjih z manj padavinami in več sušnimi obdobji, kot so pri nas, konoplja za vlakna namreč porabi kar od 700 do 1400 litrov vode za kilogram suhe snovi. Podobno kot drugje po svetu za seme za zdaj uporabljajo iste sorte, ki so sicer deklarirane za pridelavo vlaken. Toda tudi pri pridelavi konoplje za seme se pridela dovolj stebel, v tehnološki zrelosti pa so semena primerna le za netekstilne izdelke, kot so toplotnoizolacijski gradbeni materiali, celuloza za papir in drugi izdelki.

Setev konoplje za seme poteka navadno na nekoliko širšo medvrstno razdaljo kot setev konoplje za vlakna, kjer je medvrstni razmik približno petnajst centimetrov. Če medvrstna razdalja dopušča, je okopavanje pomemben ukrep varstva pred pleveli, uvrščanje konoplje v kolobar pa je pomemben ukrep ne le pri omejevanju plevelov, ampak tudi proti boleznim in škodljivcev. Potencialne pridelovalce velja opozoriti, da konoplje ni priporočljivo umeščati na območja pridelave hmelja ali celo na hmeljišča v premeni. Konoplja je namreč botanična sorodnica hmelja, ki je znan po številnih boleznih in škodljivcih, ki lahko povzročajo škodo tudi konoplji. Odpornost konoplje na bolezni pri zdajšnji pridelavi lahko pripišemo tudi dejstvu, da ni razširjena. Prav tako je znano, da je konoplja velika porabnica hranil, zato je treba zlasti pri ekološki pridelavi poskrbeti za dobro založenost tal z organskimi gnojili, podsevki za podor in s setvijo metuljnic v kolobarju.

Dileme pri pridelavi, predelavi konoplje bodo odpravljene le s celovitim pristopom h konoplji, ki bo temeljil na izobraženi in ozaveščeni javnosti. V sredstvih javnega obveščanja, pri izobraževanju v šolah in na drugih javnih mestih bi morali konopljo predstaviti realno glede vsestranske uporabnosti. Le na ta način ne bo omalovaževanja konoplje, postopoma pa se bo spremenilo tudi prepričanje tistih, ko jo vidijo le v luči predajanja užitkom. V Sloveniji smo v obdobju od leta 2000 do 2008 izvedli več poljskih in laboratorijskih poskusov s konopljo. Izsledki poskusov s konopljo (sorte, tehnologije za seme in vlakna, pridelava v glavni in strniščni setvi, laboratorijska kalivost) so bili objavljeni v več domačih poljudnih in strokovno znanstvenih revijah ter predstavljeni 7. junija 2011 v Moravskih toplicah na mednarodni konferenci o možnostih pridelave in predelave industrijske konoplje ter drugih hitro obnovljivih virov v EU. Skupaj z drugimi referenti smo podali predloge o odstranitvi administrativnih ovir na področju pridelave, predelave in trženja konoplje ter se zavzeli za vnovično pridelavo in posodobitev tehnoloških postopkov pridelave in predelave konopljinih stebel, vlaken in semen.

Strokovnjaki in politiki, ki se zavzemamo za konopljo, predvidevamo, da bodo novonastala pridelava, obrtna in industrijska predelava zmanjšale revščino v razvitih državah in zadržale poseljenost podeželja ter obogatile turistično ponudbo s privlačnimi, tradicionalnimi in unikatnimi izdelki visoke kakovosti.

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
13. 07. 2011

Uporaba konoplje v vsakdanjem življenju

Naslednja novica
Strokovni nasveti
23. 07. 2011

Varstvo proti sivi grozdni plesni

Aktualno

Novice
29. 05. 2025

Bolus smaXtec zazna ptičjo gripo 7 dni pred pojavom simptomov

ds
Evropa in Svet
29. 05. 2025

Svetovni trg z govejim mesom v letu 2024

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke