• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Slovenija
  • Novi standardi za zaščito kokoši nesnic

Deli

Matjaž Emeršič
05. 01. 2012

Novi standardi za zaščito kokoši nesnic

Foto : Big Dutchman

Baterijska reja kokoši nesnic je reja, v kateri se zadnjih štirideset let najbolj množično redi kokoši za valjenje jedilnih jajc. Kokoši se redijo v zelo kontroliranih pogojih, v žičnatih kletkah, kjer ima vsaka kokoš na voljo 550 cm² prostora. V kletki sta na voljo še krmilnik in napajalnik. Ker je tako okolje zelo osiromašeno in ne zadovoljuje osnovnih potreb kokoši nesnic, je bila že leta 1999 sprejeta Direktiva 1999/74/ES, ki je določila minimalne pogoje za zaščito kokoši nesnic in prepovedala rejo kokoši nesnic v takih siromašnih kletkah. Za prehod na nove oblike reje je direktiva predvidela dvanajstletno obdobje za prilagoditev in tako reja nesnic v baterijah oziroma v tako imenovanih neobogatenih kletkah v Evropski uniji ni več dovoljena od 1. januarja 2012.

 

Kokoši bo dovoljeno rediti v tako imenovanih obogatenih (opremljenih) kletkah, če bodo izpolnjevale pogoje. Obogatene kletke, ki so skladne s predpisi (40. člen Pravilnika o zaščiti rejnih živali), morajo biti večje od 2000 cm². Vsaka kokoš mora imeti na voljo vsaj 750 cm² površine, od tega mora biti najmanj 600 cm² površine uporabne: Uporabna površina v kletki za nesnice je površina nad katero je kletka višja od 45 cm. Vsaka kokoš mora imeti v svojem dosegu vsaj dva kapljična napajalnika in na voljo 12 cm krmilnika. V kletki morajo biti gredi, ki morajo biti dolge toliko, da je vsaki kokoši na voljo 15 cm gredi. Poleg navedenega morata biti v kletki gnezdo in nastilj. Gnezdo je ločen prostor za nesenje jajc za posamezno kokoš ali za skupino kokoši (skupinsko gnezdišče), katerega tla ne smejo biti iz žične mreže, ki bi prišla v stik s kokošmi. Nastilj pa mora kokošim omogočati kljuvanje in brskanje. 

 

Dvanajstletno prehodno obdobje

Slovenija je v vgradila Direktivo 1999/74/ES v svojo zakonodajo s Pravilnikom o minimalnih pogojih za zaščito rej kokoši nesnic in postopku registracije hlevov (kasneje je bil ta pravilnik zamenjan s Pravilnikom o zaščiti rejnih živali) za rejo kokoši nesnic v letu 2003. Prehodni rok za prilagoditev tako teče že od leta 2003. Od leta 2008 dalje Veterinarska uprava Republike Slovenije (VURS) izvaja nadzor nad vsemi rejami kokoši nesnic. Tik pred iztekom prehodnega obdobja je tako večina slovenskih rejcev že prilagojena predpisom.

 

VURS je lani decembra poslal vsem rejcem, ki še redijo kokoši v neobogatenih kletkah obvestilo, da morajo s 1.1.2012 izpolnjevati predpisane pogoje pravilnika o zaščiti rejnih živali. Rejcem, ki so redili kokoši v neobogatenih kletkah so namreč potekle registracijske odločbe (s številko proizvajalca, ki je obvezna za označevanje jajc) 31.12.2011, zato po tem datumu ne morejo prodajati pozneje znešenih jajc. VURS bo v januarju 2012 pregledal omenjene reje. Po ugotovitvi dejanskega stanja pri posameznem rejcu bodo, če bodo zaznali kršiteve, sprožili administrativni postopki za preprečitev oddaje konzumnih jajc na trg, ki bo ureditve rejnih pogojev v skladu s predpisi. Hkrati bo potekal poostren nadzor nad označevanjem jajc v pakirnih centrih.

Prejšnja novica
Nasveti za mleko
04. 01. 2012

Uporaba rokavic v molzišču

Naslednja novica
Strokovni nasveti
06. 01. 2012

Brstični ohrovt (Brassica oleracea v. gemmifera)

Aktualno

Evropa in Svet
19. 05. 2025

Velika Britanija je prepovedala izvoz živih živali

Novice
14. 05. 2025

Začeli bodo preoblikovati svetovalno službo

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

dr. Jože Podgoršek
Dogodki
08. 01. 2025

15. zelenjadarske urice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke