• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Reportaže
  • Razstava Dobrot na Ptuju

Deli

Darinka Sebenik
17. 05. 2013

Razstava Dobrot na Ptuju

Foto : Darinka Sebenik

V prostorih minoritskega samostana spet vabijo dobrote slovenskih kmetij. Poleg omamnega vonja v dvorani, kjer so razstavljeni krušni izdelki, pa je gledano v celoti to prava paša za oči. Že 24. zapored so jo pripravili. Predsednik organizacijskega odbora Dobrot slovenskih kmetij Peter Pribožič je na slavnostnem odprtju povedal, da letos sodeluje 750 kmetij iz Slovenije in zamejstva s  kar 1.173 dobrotami v 13 skupinah izdelkov (pinjenec, kislo mleko, jogurt, smetana (kisla, sladka, topljena, pregreta), surovo maslo, sveži sir -skuta iz kislega mleka, sirni namazi brez ali z dodatki iz kislega mleka ali sladke skute ali sirarske skute, sladka skuta (izdelana s citronsko kislino, kisom…), sirarska skuta, laktični sir, kuhani sir – mladi sir, sladki smetanec, kajmak, mehki sir (kot sremski, kriški, belpaese, mladi sir), poltrdi sir (kot gauda, trapist, edamec), trdi sir (kot ementalec, ovčji – paški sir), površinsko zorjeni siri in siri s plemenito plesnijo, siri s plesnijo v testu in mohant.

 

dobrote_2013 (6)

   dobrote_2013 (27)

 

V posebnem delu razstave pa se predstavljajo pokrajine in letos ima osrednji prostor Gorenjska. Po videnem lahko zapišemo, da je zakladnica idej na tej razstavi res velika. In tudi Janko Jeglič, s kmetije Matijovc iz Podbrezja, ki je imel letos čast odpreti razstavo, se lahko pohvali z mnogimi dobrotami. Poleg sokov, sušenega sadja, izdelkov iz mesa in mleka, vse v vrhunski kakovosti, namreč ponudijo obiskovalcem tudi lepe, nepozabne trenutke na kmetiji tako po družabnosti, kot urejenosti in ohranjeni arhitekturni dediščini. Ampak vse to znajo na tej kmetiji vpeti v sodobni čas, saj jim kupcev nikoli ne zmanjka, poleg tega pa imajo v ponudbi vedno nekaj novega.

 

dobrote_2013 (38)

   dobrote_2013 (48)

 

Na osrednjem delu samostana je tudi letos odprta tržnica z dobrotami različnih kmetij. Prav tako pa je pomembno tudi to, da vse dni potekajo tudi podelitve priznanj. Kot najbolj zaželeno je še vedno osvojiti Znak kakovosti, saj to pomeni, da tri leta zapored, za isti izdelek, dobi zlato priznanje. Letos so jih podelili 75, od tega 17 za krušne izdelke,  14 za olja (v zadnjih letih se je izdelava olj na kmetijah močno povečala) in 13 za mlečne izdelek. Prav v slednji kategoriji, ki je med najbolj strogo nadzorovanimi, lahko ugotovimo naraščanje števila kmetij. Torej lahko s ponosom zapišemo, da se na kmetijah ne odločajo za najlažje oblike  ustvarjanja dodatnega prihodka, ampak za take, kjer je potrebno tudi veliko znanja in občutka za delo z nravno surovino. Ob koncu lahko zapišemo še, da je k takemu razmahu dopolnilnih dejavnosti na kmetijah nedvomno prispevala tudi prireditev Dobrote slovenskih kmetij na Ptuju. V vseh teh letih se je to namreč razvilo v cenjeno in iskano blagovno znamko, ki izdelkom s kmetij nedvomno daje večjo vrednost – če ne finančno pa vsaj moralno.

 

dobrote_2013 (57)   dobrote_2013 (95)

Prejšnja novica
Reportaže
07. 04. 2013

Sirnica Pustotnik

Naslednja novica
Reportaže
03. 06. 2013

V Grand Prixu zmagala Marianne Schindele

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke