• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Brezmesne slane jedi
  • Zimska zeljna juha

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
20. 12. 2024

Zimska zeljna juha

ds
Sestavine
  • 1 glava belega zelja 8do 1,5 kg)
  • 3 žlice olja
  • 1 velika rumena čebula
  • 2 srednje velika korenčka
  • manjši kos zelene
  • 4 stroki česna
  • 11 čajna žlička mešanice začimb (bazilika, mleta rdeča paprika, timijan, žajbelj)
  • 1 čajno žličko črnega popra v zrnju
  • 1 velik krompir
  • 2 žlici paradižnikove mezge
  • 1,5 l bistre zelenjavne juhe ali juhe iz kocke
  • 1 svež paradižnik
  • 1 čajna žlička rdečega vinskega kisa
  • 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja

Postopek

V velikem loncu segrejemo olje na srednji temperaturi, dodamo sesekljano čebulo, in ko postekleni, še na kocke narezan korenček in zeleno. Občasno pomešamo in kuhamo toliko časa, da se zelenjava malo zmehča (al dente), a še vedno hrustlja, in šele zdaj dodamo nasekljan česen, mešanico začimb ter eno čajno žličko črnega popra. Ko zadiši po česnu, dodamo krompir in paradižnikovo mezgo ter med rednim mešanjem kuhamo od 2 do 3 minute. Prilijemo juho, vanjo stresemo na kocke narezan paradižnik (s sokom) in jo pustimo vreti na srednje močnem ognju. Vmešamo na trakove ali krpice narezano zelje, zmanjšamo temperaturo in kuhamo v delno pokriti posodi od 20 do 25 minut, v bistvu toliko časa, dokler krompir ni mehek, odstavimo z ognja, dodamo kis in polovico nasekljanega peteršilja. Po potrebi dodamo sol in poper. Ko juho ponudimo na krožniku, jo še malo potresemo s peteršiljem – za dekoracijo. Taka juha lahko stoji v hladilniku do 5 dni, v zamrzovalniku pa 3 mesece.

Prejšnja novica
Zelenjavno mesne jedi
08. 08. 2024

Svinjski file s krompirjem in stročjim fižolom

Naslednja novica
Mesne jedi
15. 01. 2025

Krvavica iz ponve

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke