Zimska zeljna juha
Sestavine
- 1 glava belega zelja 8do 1,5 kg)
- 3 žlice olja
- 1 velika rumena čebula
- 2 srednje velika korenčka
- manjši kos zelene
- 4 stroki česna
- 11 čajna žlička mešanice začimb (bazilika, mleta rdeča paprika, timijan, žajbelj)
- 1 čajno žličko črnega popra v zrnju
- 1 velik krompir
- 2 žlici paradižnikove mezge
- 1,5 l bistre zelenjavne juhe ali juhe iz kocke
- 1 svež paradižnik
- 1 čajna žlička rdečega vinskega kisa
- 1 žlica sesekljanega svežega peteršilja
Postopek
V velikem loncu segrejemo olje na srednji temperaturi, dodamo sesekljano čebulo, in ko postekleni, še na kocke narezan korenček in zeleno. Občasno pomešamo in kuhamo toliko časa, da se zelenjava malo zmehča (al dente), a še vedno hrustlja, in šele zdaj dodamo nasekljan česen, mešanico začimb ter eno čajno žličko črnega popra. Ko zadiši po česnu, dodamo krompir in paradižnikovo mezgo ter med rednim mešanjem kuhamo od 2 do 3 minute. Prilijemo juho, vanjo stresemo na kocke narezan paradižnik (s sokom) in jo pustimo vreti na srednje močnem ognju. Vmešamo na trakove ali krpice narezano zelje, zmanjšamo temperaturo in kuhamo v delno pokriti posodi od 20 do 25 minut, v bistvu toliko časa, dokler krompir ni mehek, odstavimo z ognja, dodamo kis in polovico nasekljanega peteršilja. Po potrebi dodamo sol in poper. Ko juho ponudimo na krožniku, jo še malo potresemo s peteršiljem – za dekoracijo. Taka juha lahko stoji v hladilniku do 5 dni, v zamrzovalniku pa 3 mesece.