• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Recepti
  • Marmelada iz robid in pomaranč

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
03. 08. 2012

Marmelada iz robid in pomaranč

Foto: Darinka Sebenik

Sestavine

  • 2 kg robid
  • 1 kg neškropljenih pomaranč
  • 1 kg želirnega sladkorja
  • nekaj žlic ruma

Priprava

Robide preberemo, operemo, stresemo v lonec in postavimo na ogenj, toliko da zavrejo. Pri tem bodimo previdni in ves čas mešajmo, da se ne sprimejo, ko začnejo spuščati sok, pa je delo lažje. Robidnice nato pretlačimo skozi pasirko (odstranimo koščice), da dobimo čisti sok, in damo v široko posodo ter zavremo. Ko zavre, zmanjšamo temperaturo in naj se počasi kuha: pol ure ob stalnem mešanju, da izpari čimveč vode, nato pa dodamo nastrgano lupino obeh pomaranč in iztisnjeni sok. Vse skupaj zavremo in kuhamo še 10 minut, dodamo sladkor, in ko zavre, spet kuhamo še nekaj časa. Preverimo ali se dobro strjuje, nato pa nalijemo v manjše, kozarce, zapretemo ter hladimo dva dni, zavite v koc.

Marmelada iz robid

Sestavine

  • 3 kg robid
  • 1,5 kg želirnega sladkorja
  • strok vanilije
  • 6 žlic ruma
  • skorjica cimeta
  • 1 limona

Priprava

Robide preberemo, operemo, stresemo v lonec ter postavimo na ogenj, toliko da zavrejo, nato pa jih spasiramo, da dobimo čisti sok. Prelijemo ga v lonec, v katerem bomo kuhali marmelado, dodamo skorjico cimeta, in ko zavre, kuhamo še pol ure, da izpari čimveč vode. Nato dodamo sladkor, sok ene limone in kuhamo še dobrih deset minut potem, ko zavre. Čisto na koncu dodamo še rum in nato vročo marmelado zlivamo v kozarce. Zapremo, zavijemo v koc in hladimo dva dni v hladnem, temnem prostoru.

Prejšnja novica
Recepti
29. 06. 2012

Okusi divjine – regrat

Naslednja novica
Brezmesne slane jedi
07. 08. 2012

Gobe in polenta

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke