Kroglice iz sira, testenin in čipsa
Sestavine
- 500 g testenin polžkov
- 1 žlica masla
- 120 g moke za paniranje
- 1 žlica moke
- 300 ml mleka
- 225 g sira tilzit, livada...
- 300 g sira s poprom
- 1/4 čajne žličke kajenskega popra
- 3 velika jajca
- 240 g kromprijevega čipsa
- olje za cvrtje
Postopek
Postopek
Makarone skuhamo po navodilih na embalaži, odcedimo in damo na stran.
V srednje veliki ponvi stopimo maslo, dodamo 1 žlico moke in med mešanjem z metlico kuhamo 1 minuto. Dodamo mleko in kuhamo od 3 do 4 minute, dokler mešanica ne zavre in se zgosti. Zmanjšamo temperaturo in vmešamo sire ter mešamo, dokler se ne stopijo. Zdaj dodamo sol in kajenski poper ter s tem prelijemo kuhane polžke. Dobimo zelo gosto mešanico, zajemamo jo z žlico in razporedimo kupčke po pekaču. Prekrijemo jih s PVC-folijo in jih damo za 2 uri v hladilnik, da se dobro ohladijo. Ohlajene kupčke oblikujemo v kroglice (lahko si pomagamo s sladoledno žlico) in jih polagamo na pekač, obložen s peki papirjem.
Krompirjev čips z valjarjem nežno zdrobimo in ga postopoma dodajamo v plitvo posodo. Na plitvi krožnik dodamo moko. V majhni skledi stepemo jajca. Vsako kroglico povaljamo v moki in nato v jajcih. Dvignemo z vilicami in pustimo, da odvečno jajce odteče, nato pa vsako kroglico povaljamo v čipsu, ki ga močno pritisnemo v kroglico, da dobimo trdno prevleko. V posodi za cvrtje segrejmo olje do 175 °C in kroglice cvremo od 4 do 5 minut, da so zlato rjave, v sredini pa pečene. Odcedimo jih na papirnatih brisačah. Postrežemo jih tople ali hladne.