• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Sladice
  • Jabolčna pita s kislo smetano

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
20. 12. 2024

Jabolčna pita s kislo smetano

Foto Darinka Sebenik
Sestavine za testo
  • 250 g moke
  • žlička pecilnega praška
  • 40 g sladkorja (kristalnega)
  • 1 ščep soli
  • 1 limona
  • 90 g zelo hladnega masla
  • 2 rumenjaka
Sestavine za jabolčni nadev
  • 700 g jabolk
  • 40 g sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
Sestavine za smetanov nadev
  • 2 beljaka
  • 30 g koruznega škroba
  • 400 g kisle smetane
  • 40 g sladkorja

Postopek za testo
Vzamemo tortni pekač premera 20 cm in ga po dnu in ob robu obložimo s peki papirjem.
Pečico segrejemo na 170 °C.
V skledi zmešamo moko, pecilni prašek, 40 g sladkorja, sol in naribano limonino lupinico, nato dodamo zelo hladno, na kocke narezano maslo in ga s prsti nadrobimo v moko. Ko dobimo enotno drobljivo maso, ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjake malo razžvrkljamo in vmešamo v moknato zmes, tako da dobimo drobtinam podobno maso. Dve tretjini mase porazdelimo po dnu pekača in približno 3 cm visoko po obodu in pekač za nekaj časa damo v hladilnik. Pred peko testo prekrijemo s peki papirjem in po vrhu nasujemo kroglice za slepo peko (lahko je zrnje fižola, ajdova kaša). Pečico segrejemo na 180 °C in damo testo peči za 10 minut. Nato pekač vzamemo iz pečice, odstranimo peki papir in kroglice ter damo testo nazaj v pečico za 10 minut, da dobi zlato barvo.

Postopek za jabolčni nadev
Jabolka olupimo in narežemo na kocke. Stresemo jih v ponev in posujemo s 40 g sladkorja in dodamo še sok ene limone. Na srednji temperaturi jabolka dušimo 10 minut v pokriti posodi, nato jih odstavimo in pustimo, da se malo ohladijo.

Postopek za smetanov nadev
Beljake stepemo skupaj z navadnim in vaniljevim sladkorjem, dodamo še ščep soli. Ko je sneg gladek, svetleč in čvrst, primešamo koruzni škrob in kislo smetano.

Sestavljanje pite
Na predpečeno dno pite najprej razporedimo dušena jabolka in jih poravnamo. Prek tega nato naložimo smetanov nadev, po vrhu pa nadrobimo še testeni drobljenec. Pekač damo v pečico, ogreto na 170 °C, in pečemo od 45 do 50 minut. Pomembno je, da se smetanov nadev prepeče in dobi po vrhu zlato rumeno barvo. Nato pekač vzamemo iz pečice, ga ohladimo in odstranimo stranice pekača. Pito lahko dodatno posujemo s sladkorjem v prahu.

Prejšnja novica
Zelenjavno mesne jedi
08. 08. 2024

Svinjski file s krompirjem in stročjim fižolom

Naslednja novica
Mesne jedi
15. 01. 2025

Krvavica iz ponve

Popularni recepti

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Solata s praženim mletim mesom

ds
Sladice
20. 02. 2025

Krhki flancati

ds
Sladice
20. 02. 2025

Preproste jabolčne tortice

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke