Galetta s hruškami in slivami

Sestavine za testo
- 200 g moke
- 170 g hladnega masla narezanega na manjše kocke
- 80 ml hladne vode
- ščep soli
Sestavine za nadev
- 800 g sliv
- 400 g hrušk
- 70 g sladkorja
- 3 žlice mletih mandljev
- 3 žlice moke
- 2 žlici sladkorja
Postopek za testo
V skledo presejemo moko in jo zmešamo s soljo. Po mešanici potrosimo na kocke narezano hladno maslo. Maščobo s konicami prstov hitro vgnetemo v suhe sestavine ter mešanico pri tem dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam (lahko si pomagamo z drobilnikom, ali pa testo naredimo v robotu – z uporabo pripomočka K). Nato dodamo toliko mrzle vode, da se sestavine sprimejo skupaj, najbolje da dodajamo po eno veliko žlico, toliko časa, da dobimo gladko testo, ki ga sploščimo v disk, zavijemo v folijo in shranimo v hladilnik za vsaj 30 minut.
Postopek za nadev
Hruške operemo, olupimo in razrežemo na manjše kose. Slive operemo, osušimo in izkoščičimo. Narežemo jih na debelejše krhlje. V skledici zmešamo mlete mandlje, moko in 50 g sladkorja.
Izdelava galette
Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v večji krog (premera od 35 do 40 cm). Najbolj enostavno bomo to naredili, če bomo vrhnjo plast prekrili s PVC folijo. Razvaljano testo prenesemo v pekač za pite, ki smo ga obložili s peki papirjem. Po testu potrosimo mešanico moke, sladkorja in mletih mandljev ter pri tem pustimo približno 3 cm praznega roba, ker ga bomo zapognili prek sliv. Po testu razporedimo na krhlje narezane slive, jih potrosimo s koščki masla in preostalim sladkorjem ter zapognemo rob proti sredini. Najbolje, da ga nabiramo v gube. Pekač damo v pečico, ki smo jo prej ogreli na 200°C in pečemo na srednji višini 50 do 60 minut. Pečena je, ko so slive povsem zmehčane, testo pa zlato rjavo obarva.