• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Recepti
  • Sladice
  • Galetta s hruškami in slivami

Deli

Natisni

Darinka Sebenik
20. 08. 2025

Galetta s hruškami in slivami

Sestavine za testo
  • 200 g moke
  • 170 g hladnega masla narezanega na manjše kocke
  • 80 ml hladne vode
  • ščep soli
Sestavine za nadev
  • 800 g sliv
  • 400 g hrušk
  • 70 g sladkorja
  • 3 žlice mletih mandljev
  • 3 žlice moke
  • 2 žlici sladkorja

Postopek za testo
V skledo presejemo moko in jo zmešamo s soljo. Po mešanici potrosimo na kocke narezano hladno maslo. Maščobo s konicami prstov hitro vgnetemo v suhe sestavine ter mešanico pri tem dvigamo, da postane zračna in podobna drobtinam (lahko si pomagamo z drobilnikom, ali pa testo naredimo v robotu – z uporabo pripomočka K).  Nato dodamo toliko mrzle vode, da se sestavine sprimejo skupaj, najbolje da dodajamo po eno veliko žlico, toliko časa, da dobimo gladko testo, ki ga sploščimo v disk, zavijemo v folijo in shranimo v hladilnik za vsaj 30 minut.

Postopek za nadev
Hruške operemo, olupimo in razrežemo na manjše  kose. Slive operemo, osušimo in izkoščičimo. Narežemo jih na debelejše krhlje. V skledici zmešamo mlete mandlje, moko in 50 g sladkorja.

Izdelava galette
Testo na rahlo pomokani delovni površini razvaljamo v večji krog (premera od 35 do 40 cm). Najbolj enostavno bomo to naredili, če bomo vrhnjo plast prekrili s PVC folijo. Razvaljano testo prenesemo v pekač za pite, ki smo ga obložili s peki papirjem. Po testu potrosimo mešanico moke, sladkorja in mletih mandljev ter pri tem pustimo približno 3 cm praznega roba, ker ga bomo zapognili prek sliv. Po testu razporedimo na krhlje narezane slive, jih potrosimo s koščki masla in preostalim sladkorjem ter zapognemo rob proti sredini. Najbolje, da ga nabiramo v gube. Pekač damo v pečico, ki smo jo prej ogreli na 200°C in pečemo na srednji višini 50 do 60 minut. Pečena je, ko so slive povsem zmehčane, testo pa zlato rjavo obarva.

Prejšnja novica
Mesne jedi
05. 08. 2025

Pečena jagnječja zarebrnica

Popularni recepti

sebastjan Jarc
Mesne jedi
05. 08. 2025

Pečena jagnječja zarebrnica

Sladice
23. 07. 2025

Borovničev sladoled – domači

Zelenjavno mesne jedi
30. 06. 2025

Polnjene bučke z mletim mesom

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Anton Jarc
Solate
12. 05. 2025

Zelena solata s kockami kruha

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke