Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Sestavine
- 4 l borovnic
- 4 l prekuhane vode
- 100 g C- vitamina
- sladkor v razmerju 1 : 1 s prepasirano tekočino
Priprava
Borovnice stresemo v plastično ali nepoškodovano emajlirano posodo. Po njih potresemo Cvitamin in prelijemo z vodo, ki smo jo prej prekuhali, mora pa biti ohlajena na največ 40 °C. Posodo prekrijemo s krpo in pustimo stati od 24 do največ 48 ur. Nato namočene borovnice pretlačimo z leseno ali plastično tlačilko in sok precedimo prek bolj drobnega cedila. Dobljeno količino stehtamo in odmerimo enako količino sladkorja ter vse skupaj zmešamo. V tem primeru lahko sladkor nadomestimo z akacijinim medom. Nato sok nalijemo v pasterizirane, ohaljene steklenice in prekrijemo z debelejšo gazo ali tkanino ter zavežemo. Steklenice shranimo v hladnem temnem prostoru.