• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Strokovni Nasveti
  • Nasveti za mleko
  • Kruh za zajtrk, super dan

Deli

Darinka Sebenik
14. 11. 2023

Kruh za zajtrk, super dan

Tradicionalni slovenski zajtrk 2023

V sklopu dneva slovenske hrane bo v petek, 17. novembra potekal slovenski zajtrk, tokrat pod sloganom »Kruh za zajtrk, super dan«. Tako se danes v prostorih Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije medijem predstavili letošnji Tradicionalni slovenski zajtrk, ki se je začel leta 2007z medenim zajtrkom. Leta 2011 je prerasel v projekt Tradicionalni slovenski zajtrk in uspešno povezal številne ustanove, podrl pa ga je tudi država. Pozdravni govor je seveda pripadel predsedniku KGZS Romanu Žvegliču, ki je povedal, da kruh ni samo hrana, saj ima tudi pomen blagostanja. Končal pa je s pregovorom: »Naj človek pol sveta obteče, najboljši kruh doma se peče.«T okrat so pomen dogodka novinarjem predstavili minister za vzgojo in izobraževanje dr. Dario Felda, generalna direktorica Direktorata za hrano in ribištvo Ana Le Marechal Kolar, vodja sektorja za kmetijske trge na Agenciji za kmetijske trge in razvoj podeželja mag. Aleš Irgolič, predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, predsednik Zadružne zveze Slovenije Borut Florjančič, predstavnica Zavoda Republike Slovenije za šolstvo Irena Simčič, predstavnik GZS – Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij Danilo Kobal ter predstavnica Zveza Slovenske podeželske mladine Doris Letina.

Pomen tega dogodka ni samo ozaveščanja o zdravem življenjskem slogu, ampak tudi v obujanju narodne kulinarične zakladnice, v ohranjanju obdelanega lokalnega okolja, ki je tudi zaradi tega ekonomsko bolj podprt. Minister za vzgojo in izobraževanje dr. Dario Felda je pojasnil, da resnično spodbujajo učence in tko imajo letos krožek čebelarstva v 22 šolah, obiskuje pa ga 233 učencev; pa krožek kmetijstva, ki ga obiskuje 414 učencev, in na več kot 400 šolah krožek zdrave hrane in življenjskega sloga, ki ga obiskuje 9722 otrok.
Celoten projekt pa je tudi finančno podprta s strani države in mag. Aleš Irgolič iz Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja je predstavil nekaj številk. Leta 2022 je glede na podatke AK v projektu sodelovalo 697 vzgojno izobraževalnih zavodov, zahtevek za povračilo sredstev jih je vložilo 492 oziroma približno 70 %. Zajtrkovalo je 235.281 učencev, izplačana so bila sredstva v skupni višini 169.402 evrov.
Dan naj preraste v teden slovenske hrane
Predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, kot pobudnik projekta Tradicionalni slovenski zajtrk meni, da mora potrošnik na obisk k lokalnemu čebelarju in kmetu. Naj se navadi okusov Slovenije, še posebej otroci, da bodo postali podporniki lokalno pridelane hrane.

Doris Letina ZSPM

Za konec pa moramo zapisati tudi besede Doris Letina iz Zveze Slovenske podeželske mladine, ki pravi, da je priložnosti veliko, žal pa mladi nimajo virov. Politika ima slab odnos do mladih, saj je mladih kmetov bore 4,5%.Če želimo res pomagati mladim kmetom, bo to potrebno dokazati tudi s primernim plačilom. Čisto za konec pa, predstavitev so popestrili z nastopom Ribiča Pepeta in z Jožetom Potrebuješa (Čuki), ki sta napovedala posebno mladinsko oddajo na TVS o pomenu zdrave hrane in lokalne pridelave.

Prejšnja novica
Nasveti za mleko
13. 11. 2023

14. strokovni dnevi GPZ

Naslednja novica
Slovenija
15. 11. 2023

Podaljšano gnojenje s tekočimi organskimi gnojili

Aktualno

Gospodarstvo
03. 06. 2025

Pet milijonov evrov za nadstandardno rejo perutnine

Novice
29. 05. 2025

Bolus smaXtec zazna ptičjo gripo 7 dni pred pojavom simptomov

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke