• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Jajca izpod Kamniških planin

Deli

obvestilo MKGP
26. 01. 2018

Jajca izpod Kamniških planin

Evropska komisija je odobrila vlogo za »Jajca izpod Kamniških planin« kot registrirano zaščiteno geografsko označbo (ZGO). »Jajca izpod Kamniških planin« so kokošja jajca, ki so pridelana na območju ob vznožju Kamniško-Savinjskih Alp na severu Slovenije. Zaščitena geografska označba pomeni, da mora vsaj ena od proizvodnih faz kmetijskega pridelka ali živila potekati na določenem geografskem območju, kateremu je mogoče pripisati kakovost, sloves ali druge značilnosti proizvoda. To je že 25. slovensko živilo, ki je dobilo zaščito iz sheme kakovosti na nivoju EU, prejet pa ni bil noben ugovor s strani držav članic.

Ugled »Jajc izpod Kamniških planin« sega v pozno devetnajsto stoletje, ko so številni kamniški kmetovalci ponujali hrano za kuhinje in tržnice v Ljubljani. Kmetice iz Kamnika in zaledja so se kot pridelovalke jajc vključevale v oskrbovalno verigo mesta Ljubljane z jedil¬nimi jajci vse do druge svetovne vojne, ko sta poprej živahno trgovino otežila meja in dvojni žičnati obroč, s katerim je okupator obkrožil prestolnico. Po drugi svetovni vojni je trajalo kar nekaj časa, da se je reja kokoši pod Kamniškimi planinami obnovila. Odtlej se je ta le še utrjevala in krepila.
V primerjavi z drugimi »Jajca izpod Kamniških planin« vsebujejo vsaj dvakrat več omega-3 maščobnih kislin zaradi lanenih semen, s katerimi krmijo kokoši nesnice. Od drugih z omega-3 obogatenih jajc se razlikujejo po visoki vsebnosti polinenasičenih maščobnih kislin, posebej alfalinolenske maščobne kisline. Vsebujejo najmanj 2,5 utežna % skupnih omega-3 maščobnih kislin in dosegajo razmerje med omega-6 in omega-3 maščobnimi kislinami največ 8:1. Omenjeno razmerje je s prehranskega in zdravstvenega vidika zelo ugodno in je skladno s priporočili svetovne zdravstvene organizacije WHO. Za pitno vodo nesnic se lahko uporablja samo voda iz črpališč, ki jih napajata vodonosnika zgornjega toka Kamniške Bistrice in Savinje. »Jajca izpod Kamniških planin« imajo gladko lupino, enakomerne debeline po vsej površini in prijeten mat sijaj z občutkom trajne svežine. Jajčna lupina je čvrsta. Glede na težo se jajca lahko tržijo kot jajca različnih velikosti, z najmanjšo neto težo zavitka, ali razvrščena po masi v utežne razrede S, M, L in XL.

Slovenija je 4. 11. 2015 predložila na Evropsko Komisijo vlogo za »Jajca izpod Kamniških planin« z zaščiteno geografsko označbo (ZGO). Komisija je 7. 9. 2017 objavila v Uradnem listu EU vlogo (enotni dokument), ki je podlaga za uveljavljanje pravice do ugovora zoper vlogo, ugovora niso prejeli s strani nobene od držav članic. V sredo 24.1. je bila v Uradnem listu Evropske unije objavljena Uredba EU  2018/107 o vpisu imena v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb in začne veljati dvajseti dan po objavi. Novo registrirano ime se bo pridružilo več kot 1420 že zaščitenih izdelkov v EU, katerih seznam je na voljo v podatkovni bazi DOOR.

V EU bo tako že 25 slovenskih zaščitenih živilskih proizvodov, 17 zaščitenih imen za vina ter 7 žganih pijač. Uradni nadzor nad shemami kakovosti izvaja Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, skladnost proizvodov s specifikacijo pa izvajajo imenovani certifikacijski organi.

Zaščitena geografska označba označuje (ZGO) kmetijske pridelke in živila iz geografskega območja, katerega ime nosijo, vendar je povezava manj tesna kot pri označbi porekla. Da se lahko kmetijske pridelke in živila označi z geografsko označbo:

 -mora biti pridelan ali predelan na definiranem geografskem območju, katerega ime nosi;
 -surovine npr. lahko izvirajo iz drugega območja, med proizvodom in geografskim območjem mora obstajati povezava. Kmetijski pridelek ali živilo mora imeti posebno kakovost, sloves in druge značilnosti, ki izvirajo iz določenega geografskega območja.

Prejšnja novica
Slovenija
14. 01. 2018

Spremeniti zavest in ravnanje pri posegih v prostor

Naslednja novica
Slovenija
31. 01. 2018

Biotehniški poklici – zanesljiva pot v prihodnost!

Aktualno

Gospodarstvo
09. 06. 2025

Tudi letos neskladna četrtina vzorčenih semen zelenjadnic

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke