• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Deset popolnih marmelad, vzorcev več kot 100

Deli

Alja Rabzelj
22. 09. 2014

Deset popolnih marmelad, vzorcev več kot 100

Komisija, ki je ocenjevala letošnje marmelade za mednarodni festival Marmelada 2014 je podala mnenje, da je kakovost domačih marmelad in džemov zelo dobra. Ocenili so več kot 100 vzorcev. Deset marmelad je bilo popolnih, prav z vsemi pa se bodo lahko posladkali obiskovalci na 2. mednarodnem festivalu marmelada 2014, ki bo tudi letos  v Deželi kozolcev Šentrupert.

 

Na letošnje ocenjevanje vzorcev so poslali petino vzorcev več kot lani. Tričlanska strokovna komisija z Biotehniške fakultete v Ljubljani, pod vodstvom dr. Tomaža Požrla, je ocenila 105 vzorcev, med njimi osem iz Nemčije.»Opazen je trend izboljševanja kakovosti, kar se kaže v večjem številu zlatih medalj in zmanjšanju števila vzorcev, ki so ostali brez medalje. Lanske pomanjkljivosti so izdelovalci odpravili. Tudi letos je opaziti problem v neustreznem razmerju med sladkorjem in kislinami, ki ga je treba prilagoditi posamezni vrsti domače marmelade ali džema. Poleg tega pa smo v nekaj vzorcih zaznali napake, ki so najverjetneje posledica slabše kakovosti surovine. Zavedati se je treba, da brez kakovostne surovine ni vrhunskega izdelka,« je ugotovitve senzorične komisije strnil dr. Rajko Vidrih.

 

Največ vzorcev je bilo mešanega okusa, so pa med njimi letos že tudi bolj drzni, in sicer bučna marmelada s čilijem, marmelada iz žajblja in ingverja, refoškov chatney in marmelada iz rdeče pese z medom.

 

Podelitev medalj

Izdelovalci marmelad bodo zaslužena priznanja – 41 zlatih, od tega deset popolnih, 29 srebrnih in 23 bronastih – prejeli na festivalski soboti, 4. oktobra. Vodja festivala Špela Smuk poudarja: »Poskrbljeno bo za vse generacije in okuse, saj smo pripravili zelo pester program. Ljubitelji marmelade bodo lahko poskusili vzorce marmelad in džemov, na svoj račun bodo prišli tako ljubitelji športa in rekreacije, kakor tudi umetnosti, domačih dobrot in pregrešno dobre, kreativne kulinarike. Bogat program bodo zaključili Mi2 in edinstven

Slovenski oktet s Koncertom pod kozolci. Otroci bodo uživali v eksperimentalnih delavnicah in rajali z Mačkom Murijem ob Mačji Godbi. Tudi letos pa nismo pozabili na pomoči potrebne – izkupiček od prodaje dobrodelnega »šmorna« bo namenjen otrokom iz Temeniške in Mirnske doline.«

Prejšnja novica
Slovenija
18. 09. 2014

Milijon evrov za Lipico

Naslednja novica
Slovenija
23. 09. 2014

Za večjo porabo na lokalni ravni

Aktualno

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Brazilija v plusu tudi pri DDG

Evropa in Svet
06. 06. 2025

Pšenica in cene v pričakovanju žetve

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke