• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Gospodarstvo
  • Vzpostavitev verige za lokalno oskrbo z zelenjavo

Deli

Darinka Sebenik
28. 07. 2011

Vzpostavitev verige za lokalno oskrbo z zelenjavo

Kmetijski minister mag. Dejan Židan se je sestal s predstavniki pridelovalcev zelenjave, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS), Veletržnice Ljubljana d.o.o., Zadružne zveze Slovenije in Slovenskega združenje za integrirano in ekološko pridelavo. Na srečanju so govorili o prisotnosti slovenskih pridelkov na policah, o verigi za zelenjavo, škodi, ki jo je povzročil izbruh okužb z enterohemoragično bakterijo E. coli in nujnem povezovanju pridelovalcev zelenjave.

Pridelovalci zelenjave so si prizadevali uvrstiti slovenske pridelke na police trgovin. »To ne pomeni, da se potrošnik mora odločiti za slovensko zelenjavo, ima pa pravico da jo lahko kupi«, je dejal mag. Židan in pri tem spomnil tudi na tako imenovano pšenično verigo, ki dobro deluje. Zaradi tega so tudi oblikovali skupino, ki bo pomagala pri vzpostavitvi verige za zelenjavo. Svojega člana naj bi imenovala še Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij, imenovala pa naj bi ga tudi Slovenska trgovinska zbornica.

Seveda so spregovorili tudi o kakovosti v Sloveniji pridelane zelenjave in o pritiskih na zniževanje cen. »Slovenska pridelava temelji na integrirani proizvodnji in to ni samo floskula,« je poudaril minister in spomnil, da bodo tudi letos objavili »razpise, ki so povezani s promocijo slovenske zelenjave in ostalih živil višje kakovosti.« Ministrstvo ima namreč v okviru javnih razpisov iz Programa razvoja podeželja na voljo kar precej nepovratnih sredstev za na gradnjo in posodobitev namakalnih sistemov, gradnjo rastlinjakov in za nove tehnologije.

Na srečanju so razpravljali tudi o škodi, ki jo je slovenskim proizvajalcem povzročil izbruh okužb z enterohemoragično bakterijo E. coli. Slovenija je EU prijavila zahtevek za povračilo škode za skoraj 200.000 evrov pri nekaj več kot 40 posameznikih. Minister je povedal, da bo ukrep izpeljan predvidoma najkasneje do 15. oktobra.

Predstavnik zadružniškega sistema, Janez Kužnik je povedal, da so v času okužb z bakterijo v Sloveniji  pod ceno prodajali tuji pridelki in vplivali na padec cen: »Smo nekonkurenčni, ampak tudi zato, ker se gremo integrirano proizvodnjo.« Omenil pa je tudi, da so te okužbe spremenile odnos domačih potrošnikov, saj je začeli v večji meri spraševati po izvoru zelenjave in množično posegati po domači zelenjavi.

Jožica Bolarič, predstavnica pridelovalcev pa se je strinjala, da so slovenski zelenjadarji preveč razdrobljeni in premalo modernizirani in meni, da je ena od priložnosti za izboljšanje položaja pridelovalcev tudi povezovanje zadrug, sodelovanje med njimi pa zdaj že poteka. Ob tem pa pričakuje, da bo slovenska zelenjava v večji meri našla svoje mesto tudi na policah v trgovskih sistemih, kar je predvsem v dobro kupca, kar mora biti tudi v interesu trgovcev.

Prejšnja novica
Strokovni nasveti
27. 07. 2011

Mlečni izdelki ne smejo škodovati zdravju ljudi

Naslednja novica
Strokovni nasveti
01. 08. 2011

Kakovostna in gospodarna obdelava strnišča

Aktualno

shuttertock
Gospodarstvo
16. 06. 2025

Žita, oljnice, krompir in mleko na borzi 16. 6. 2025

Evropa in Svet
11. 06. 2025

Kitajski protidampinški postopek za svinjino iz EU

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke