Tedna cvička in predstavitvi projekta Dobrote Dolenjske
Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil otvoritve ocenjevanja vin v okviru jubilejnega 50. Tedna Cvička. Dogodek organizira Zveza društev vinogradnikov Slovenije v sodelovanju s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije – Zavodom Novo mesto ter Občino Novo mesto. Minister si je ogledal tudi projekt Dobrote Dolenjske, ki združuje lokalne pridelovalce in obrtnike ter obiskal kmetijo Kurent, ki se ukvarja z živinorejo.
Današnji obisk dolenjske je minister začel v Novem Mestu, kjer je potekalo tradicionalno ocenjevanje vin v okviru jubilejnega 50. tedna Cvička. V svojem uvodnem nagovoru je izpostavil, da je cviček slovenski ambasador v tujini, saj je edino vino v Sloveniji s priznanim tradicionalnim poimenovanjem (PTP). Ob tem je poudaril, da so za ohranjanje ustrezne ravni kakovosti našega vinskega ambasadorja tovrstna strokovna ocenjevanja nuja. »Kajti strokovnjaki izluščijo tiste najboljše, najbolj prizadevne in inovativne, ki vinu in celotni obrti v tej regiji omogočajo, da se razvija ter s tem še naprej dostojno promovira slovensko vinogradniško obrt in znanje v svetu.« Dodal je, da 50. ocenjevanje pomeni, da ima Cviček v tem prostoru že svoje mesto. Vinogradnikom in vinarjem je tudi čestital za napredek, ki so ga storili v zadnjih desetletjih.
Vse fotogragije: MKGP
Minister se je v nagovoru dotaknil tudi razmer v vinskem in vinogradniškem sektorju v zadnjem obdobju, ki sta ga zaznamovali epidemija Covid-19, pozeba in višanje cen energentov in gnojil. Poudaril je, da je ministrstvo budno spremljalo razmere na trgih in z različnimi ukrepi pomagalo sektorju in mu namenilo približno 75 milijonov evrov pomoči. Izpostavil je tudi pomen prilagajanja na podnebne spremembe, ki mu bo v novem programskem obdobju skupne kmetijske politike (SKP) namenjeno največ pozornosti. »V vnosu novih tehnologij in stabilizaciji pridelave imate priložnost tudi vinogradniki. Povečevali bomo sredstva za kmetovanje na območjih z omejenimi dejavniki. Sprejet je bil tudi nov pravilnik glede stopnje alkohola v Cvičku.« Čestital je nekdanjemu in prihodnjemu kralju cvička ter poudaril, da je za prihodnost Cvička pomembno povezovanje in sodelovanje med kmeti tudi pri investicijah.
Dobrote Dolenjske
To je kolektivna blagovna znamka, ki nastaja pod okriljem Zavoda za kulinariko in turizem Dobrote Dolenjske. Je ena prvih kolektivnih blagovnih znamk na Slovenskem, ki je bila tudi vzpostavljena s sredstvi LEADER. Aktivni so od leta 2014, ko se je porodila ideja o združevanju in povezovanju najboljših ponudnikov iz te slovenske pokrajine. Danes združuje že več kot 73 različnih ponudnikov, z več kot 450 visokokakovostnimi certificiranimi izdelki. Posebnost njihovih kulinaričnih izdelkov je slovensko poreklo. Izdelki niso le predelani na Dolenjskem, temveč je velika večina sestavin, ki sestavljajo izdelke, pridelana v tej slovenski pokrajini. Izdelke prodajajo v trgovini ter na spletu.
Minister je obiskal tudi živinorejsko kmetijo Kurent. V pogovoru so se dotaknili razmer v kmetijstvu, kako se njihova kmetija sooča z izzivi, ki so vezani na skupno kmetijsko politiko, na razmere, povezane z epidemijo covid-19 in vojno v Ukrajini. Seznanitev z razmerami na kmetijah je zlasti pomembno v tem obdobju, ko se pripravlja izvedbeni načrt skupne kmetijske politike za obdobje 2023 – 2027.