Prihodnost sladkorja v Sloveniji
V EU je bila leta 2005 sprejeta reforma skupne tržne ureditve za sladkor, s ciljem krepitve konkurenčnosti in izboljšanja tržne orientiranosti tega sektorja v EU in v svetu. V okviru reforme skupne tržne ureditve za sladkor iz leta 2006 je bilo dogovorjeno, da se sistem proizvodnih kvot ukine leta 2015. Kasneje je bil sprejet kompromisni predlog o podaljšanju kvot do leta 2017, katerega Slovenija ni podprla. V zadnjem letu proizvodnje sladkorja v Sloveniji (2006), je proizvodnja sladkorja znašala 43.440 ton, domača poraba pa 70.490 ton.
Ob uveljavitvi reforme sektorja sladkorja so se lastniki proizvodnih obratov v Sloveniji odločili, da se umaknejo iz proizvodnje sladkorja v Sloveniji zaradi z reformo zaostrenih razmer pri proizvodnji sladkorja (cena sladkorne pese je padla iz 46 EUR na 24 EUR/kg (- 48 odstotkov), cena sladkorja pa naj bi padla iz 619 EUR na 404 EUR/t (- 39 odstotkov). V Sloveniji je po podatkih SURS maloprodajna cena (MPC) sladkorja decembra 2014 znašala 980 EUR/t, leto pred tem (decembra 2013) pa 1.060 EUR na tono. Na letni ravni je MPC v Sloveniji upadla le za 7,5 odstotka. Pred sprejemom reforme SKP, junija 2013, oziroma z odločitvijo, da se proizvodne kvote za sladkor dokončno ukinejo septembra 2017, je povprečna cena belega sladkorja v EU znašala 725 EUR za tono, kar je bilo skoraj dvakrat več, kot je znašala svetovna cena sladkorja. Po sprejeti reformi pa se je cena sladkorja pričela zniževati. Po zadnjih podatkih Komisije znaša cena belega sladkorja v EU 453 EUR za tono. Na letni ravni je upadla za 31,3 odstotka. Kljub občutnemu znižanju cene pa je še vedno za okrog 35 odstotka višja od svetovne cene sladkorja, ki trenutno znaša 336 EUR za tono. Tudi ta cena se je na letni ravni znižala za 10,5 odstotka.
Glede na razmere na trgu se je s strani nekdanjih pridelovalcev sladkorne pese v Sloveniji pojavila pobuda po obnovi pridelave in predelave sladkorne pese po ukinitvi sistema kvot za sladkor. V zvezi s tem je Združenje pridelovalcev sladkorne pese Slovenije naročilo Študijo o izvedljivosti projekta pridelave in predelave sladkorne pese. Ta določa scenarije in pogoje, ob katerih bi bila morebitna nova pridelava pese ob postavitvi tovarne (na območju nekdanje tovarne) ekonomsko upravičena.
Analiza razpoložljivih površin za pridelavo pese je pokazala, da bi ob dobri organizaciji lahko dosegli pridelavo pese na površinah med 11.000 do 15.000 hektarjev. Višina pridelave pese bi zadoščala predvideni zmogljivosti nove tovarne, ki bi znašala 7.500 ton predelane pese na dan. Lastna cena pridelave sladkorne pese naj bi se gibala med 28 in 31 EUR za kilogram.