• O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Naročilnica časopisa
  • Strokovni nasveti
    • Center bikovega semena
    • Govedoreja
    • Konjereja
    • Male živali
    • Mehanizacija
    • Nasveti za mleko
    • Poljedeljstvo
    • Predelava mleka
    • Sadjarstvo in vinogradništvo
    • Zelenjadarstvo
  • Novice
    • Gospodarstvo
    • Gozdarstvo
    • Slovenija
    • Evropa in svet
    • Zanimivosti
    • Mleko
    • Mnenja in komentarji
  • Dogodki
  • Reportaže
    • Slovenija
    • Evropa in svet
  • Recepti
  • O nas
  • Kontakt
  • Prijava
  • Domov
  • Novice
  • Gospodarstvo
  • AGRA 2011 – Ekološka živila v turistični ponudbi

Deli

Miran Mate
25. 08. 2011

AGRA 2011 – Ekološka živila v turistični ponudbi

Inštitut KON-CERT iz Maribora je predstavil možnosti ponudbe ekoloških živil na turističnih kmetij in v gostinskih obratov. Valentina Aleksič iz inštituta je dejala: »Pri ponujanju ekoloških živil imamo več možnosti. Odločimo se za tisto, ki nam in predvsem našim gostom najbolj ustreza. Izberemo lahko samo eko kotiček pri zajtrku, pripravljamo lahko eko jedi, jedi z ekološkimi sestavinami ter jedi z določenim deležem eko sestavin. Najbolj pogumni se lahko lotijo tudi eko menija, na primer eno kosila.«. Vedeti moramo, da morajo jedi vsebovati najmanj 95 odstotkov ekoloških sestavin, jedi z eko sestavinami najmanj eno. »Teh jedi ne smemo označiti s predpono eko, na primer eko juha, ampak prilepimo predpono eko sestavine – juha z eko bučo,« je nadaljevala Aleksičeva.

 

Inštitut KON-CERT Maribor je vodilni certifikacijski organ v Sloveniji na področju certificiranja integriranega in ekološkega načina kmetovanja. Konec lanskega leta je inštitut kontrolo opravljal pri okoli 5400 strankah, podeljenih pa je bilo okoli 30.000 certifikatov. Evropski podatki kažejo, da je v ekološko kmetovanje v Evropi vključenih 139 tisoč kmetij, ki obsegajo 4,8 milijona hektarjev zemljišč, kar je približno 4 odstotka vseh kmetijskih zemljišč v uporabi v EU. Med vodilnimi v Evropi so Avstrija, Italija, Nemčija, Francija in Španija.

 

Na svetovnem trgu po podatkih iz lanskega leta promet z ekološkimi pridelki in živili znaša približno 25 milijard dolarjev. Letna rast eko živil se giblje med 10 in 15 odstotki. Za Slovenijo so podani podatki iz leta 2009, ko je bilo pri nas 2096 ekoloških kmetij, kar predstavlja okrog 4,9 odstotka vseh kmetij. Certifikat je imelo 1853 kmetij, 243 pa jih je bilo še v preusmerjanju v ekološko kmetijstvo. Povprečna velikost ekološke kmetije v Sloveniji je približno 15 hektarjev. Ekološki kmetje v Sloveniji obdelujejo okoli 30.000 hektarjev površin, kar je približno 6 odstotkov vseh obdelovalnih površin v Sloveniji. Ekološka živila so dražja od konvencionalnih dražja od 10 do 300 odstotkov, podatki iz leta 2009 pa kažejo, da so bila ekološka živila v Sloveniji v povprečju za 82 odstotkov dražja od konvencionalnih.

 

Posvet na AGRI je Inštitut KON-CERT zaključil s predstavitvijo Izletniške ekološke kmetije Uranjek iz Planice pri Framu. Po predstavitvi ponudbe pa je Boris Uranjek spregovoril o prednostih in slabostih ekološke ponudbe živil. Prednost je ta, da je doma pridelana hrana, ki je kontrolirana, med slabosti zagotavljanje sledljivosti, stroške certificiranja, vodenje zapiskov in višjo ceno nabavljenih surovin.

Prejšnja novica
Gospodarstvo
24. 08. 2011

AGRA 2011 – Podpisali kodeks dobrih poslovnih praks

Naslednja novica
Gospodarstvo
26. 08. 2011

AGRA 2011 – Izjemno uspešen sejem

Aktualno

shuttertock
Gospodarstvo
16. 06. 2025

Žita, oljnice, krompir in mleko na borzi 16. 6. 2025

Evropa in Svet
11. 06. 2025

Kitajski protidampinški postopek za svinjino iz EU

Dogodki
26. 05. 2025

Razstava ovac in koz ter revija pastirskih psov

shutterstock
Sok, sirup
12. 05. 2025

Borovničev sadni sirup – hladni postopek

Bodite prvi obveščeni o najnovejših novicah?

Za neomejen dostop do vsebin, objavljenih na spletni strani www.glasdezele.si je potrebna prijava. Naročniki na spletni portala, ali naročniki na spletni in tiskani časopis prejemate v svoj poštni predal novice iz področij, ki vas zanimajo, če vpišete svoj e-naslov in potrdite prijavo.

To polje ne sme biti prazno

Označite področja, ki vas zanimajo

© GPZ z.o.o., 2021. Vse pravice pridržane

  • O nas
  • Kontakt
  • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

Naše spletno mesto uporablja več vrst piškotkov, ki uporabnikom pomagajo pri boljši uporabniški izkušnji, nam pa omogočajo boljši vpogled v način uporabe spletnega mesta ter izboljšave naših storitev in produktov. Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo: nujni piškotki, sejni oz. začasni piškotki, analitični piškotki, marketinški piškotki. Več o piškotkih

Sprejmi piškotke